ŽIVOTI MALIŠANA I DALJE VISE O KONCU! SPASIOCI NE SMEJU DA IH POMERAJU: Pod zemljom bi mogli da ostanu MESECIMA, previše su slabi! Evo šta su jeli i pili da prežive! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, AP

DRAMA NIJE GOTOVA

ŽIVOTI MALIŠANA I DALJE VISE O KONCU! SPASIOCI NE SMEJU DA IH POMERAJU: Pod zemljom bi mogli da ostanu MESECIMA, previše su slabi! Evo šta su jeli i pili da prežive! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Čitav svet sa radošću je dočekao vest da su 12 dečaka i njihov fudbalski trener pronađeni živi u pećini na Tajlandu, a sada se kao glavni izazov postavlja pitanje kako izvući grupu iz pećine koju mnogi nazivaju lavirintom.

Postoje strahovi da su uslovi previše opasni da bi se dečaci transportovali, pa vojska šalje hranu koja može da traje četiri meseca, do kraja monsunske sezone.

1 / 16 Foto: EPA

Spasioci za sada smatraju da je pametnije da se sačeka da nivo vode spusti kako bi se stvorili uslovi bezbedno spasavanje grupe dečaka.

Jedna od opcija je i da se sačeka da se dečaci oporave i da ojačaju kako bi mogli da rone i plivaju.

Šta su jeli i pili?

Još jedno pitanje o kome se dosta govori jeste šta su dečaci jeli i pili 10 dana.

Pretpostavlja se da nisu ništa ništa, odnosno da su imali samo malo hrane koju su mogli da ponesu s njima u pećinu.

Jedan spasilac je izjavio je da je stanje dečaka "vrlo slabo", a oni su više puta rekli britanskim roniocima koji su ih našli da su gladni.

Jedan od mališana je svom prijatelju na tajlandskom jeziku neprestano ponavljao: "Pobrinite se da znaju da smo gladni".

Što se tiče pijaće vode, verovatno su pili vodu koja se filtrirala kroz stenu ili čak kišnicu.

Tokom čitave akcije spasavanja i potrage, zvanicnici su izrazili zabrinutost da dečaci piju zagađenu vodu, a prioritet je dobijanje čiste vode ili sistema za filtraciju vode za dečake.

Kurir.rs/ Gardijan

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja