KIMOVA POSTOJENJA ZA PROIZVODNJU RAKETA SAMO ŠTO NISU OKINULA: Na udaru SILE kojoj ni RUSIJA ni SAD ne mogu ništa (VIDEO)
Foto: Printscreen, Reuters

nepogoda

KIMOVA POSTOJENJA ZA PROIZVODNJU RAKETA SAMO ŠTO NISU OKINULA: Na udaru SILE kojoj ni RUSIJA ni SAD ne mogu ništa (VIDEO)

Planeta -

Očekuje se da će tajfun Sulik udariti na Korejsko poluostrvo u sredu veče nakon što se prođe preko zapadnog Pacifika, gde se formirao u Guamu prošlog četvrtka.

Predviđeno je da će tajfun postati snažniji dok kako bude prolazio pored ostrva Kušu u Japanu pre nego što krene prema Koreji.

Ako Sulik ostane na kursu, postaće prvi tajfun koji je direktno pogodio Južnu i Severnu Koreju, nakon što je tajfun Sanba uništio obe zemlje 2012. godine.

Udari vetra od 200 km/h, kiša, odroni zemlje i smrtonosne oluje se predviđaju kada Sulik konačno udari na korejsko kopno.

S obzirom na svoju slabu infrastrukturu i ekonomiju, očekuje se da će Severna Koreja doživeti najveću udar Sulika.

Najnoviji modeli pokazuju da se na njegovom putu naći i bronji pligoni za testiranje nuklearnih raketa u Severnoj Koreji.

Severna Koreja ne dozvoljava stranim inspektorima da procene bezbednost njenih nuklearnih postrojenja, što znači da njihova sposobnost da izdrže uticaj snažnog tajfuna nije poznata.

Prognoze pokazuju da se očekuje da tajfun prvo udariti na severozapadnu Severnu Koreju, gdje se nalazi zloglasni objekat za nuklearno testiranje Punđi-ri.

Punđi-ri je korišćen za svih šest severnokorejskih nuklearnih testova, uključujući i najnovije i najmoćnije u septembru prošle godine, za koje je Pjongjang rekao da je "H-bomba".

Pjongjang tvrdi da je "potpuno" razmontirao mesto za testiranje na severoistoku zemlje i u maju pozvao međunarodne novinare da budu svedoci navodnog uništenja.

Severna Koreja se suočila sa humanitarnom krizom u 2016. godini kada je udario tajfun Lionrok, ubivši više od 130 ljudi i raselio najmanje 100.000 ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije.

Teške poplave i jaki vetrovi uništili su više od 11.600 zgrada i 60 mostova u državnim medijima koji su nazvali najgoru katastrofu za više od 70 godina.

Posledice prirodnih katastrofa se jako osećaju u Severnoj Koreji, jer loša infrastruktura i zgrade nisu sposobni da izdrže udare.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track