MISTERIOZNA SMRT VISOKOG RUSKOG ZVANIČNIKA: Kažu da mu se helikopter srušio zbog lošeg vremena, ali novinari tvrde drugačije (VIDEO)
Foto: Profimedia

TAJNE ODNEO U GROB

MISTERIOZNA SMRT VISOKOG RUSKOG ZVANIČNIKA: Kažu da mu se helikopter srušio zbog lošeg vremena, ali novinari tvrde drugačije (VIDEO)

Planeta -

MOSKVA - Sak Karapetjan (58), jedan od najviših ruskih zvaničnika, poginuo je u helikopterskoj nesreći koja je privukla veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prema pojedinim navodima, u njegovom telu su pronađena dva metka.

foto: A. P

Dok zvanična verzija kaže da se radilo o nesreći, ovi nalazi pojačavaju spekilacije da je likvidiran. Jedna verzija kaže da je helikopter bio prenatrpan, pa se usled raznih problema srušio kada je zašao među drveće.

U nesreći su poginuli i Karpetjanov rođak Areg Arutjunjan, pilot Stanislav Miknov i još jedan putnik Viktor Koptev.

Međutim, moskovski novinar Sergej Dorenko je optužio vlasti da prikrivaju istinu o ovom slučaju.

"Ja verujem da je pilot bio dobar i da nije dodirnuo drveće, uopšte nisu poleteli. Upucan je sa dva metka u leđa pre ovoga", uveren je novinar.

Kako se navodi, Karapetjan je sa rođakom otišao helikopterom u lov. Međutim, kako je vreme bilo veoma loše, spustili su se blizu jednog sela. Pozvali su kola da dođu po njih, a usput su upoznali seoskog meštanina Viktora Kopteva koji se ponudio da ih odvede kraćim putem do kola. Tada se incident navodno dogodio. Ušli su u helikopter, a jedan seljak je tvrdio da je čuo lomljenje grana i prasak.

Inače, Karapetjan je bio zamenik glavnog tužioca u Rusiji i blizak saradnik predsednika Vladimira Putina.

Anonimni insajder

Nesreća za koju mnogi veruju da nije bila slučajna dogodila se svega nekoliko sati pre nego što su holandske vlasti otkrile priču o četvorici ruskih hakera, pripadnika GRU, vojne obaveštajne službe, koji su proterani zbog pokušaja upada u sistem Svetske organizacije za sprečavanje hemijskog oružja. Da situacija bude još intrigantnija, Karapetjan je radio na vrlo važnim slučajevima.

On je vodio istragu o pokušaju likvidacije Sergeja Skripalja, bivšeg dvostrukog agenta koji je otrovan bojnim otrovom novičokom.

Sergej Skripalj
Sergej Skripaljfoto: EPA

Istraživao je i smrt milijardera Borisa Berezovskog, Putinovog protivnika koji je pobegao u London, kao i trovanje Aleksandra Litvinjenka, bivšeg agenta FSB koji je u britanskoj prestonici otrovan radioaktivnim polonijumom.

Anonimni insajder je na Telegramu, aplikaciji za razmenu poruka zaštićenoj od prisluškivanja i praćenja, izneo vrlo zanimljivu tezu o smrti Saka Karapetjana:

Iskusan pilot

"Smrt Saka Karapetjana zaustaviće curenje vrlo poverljivih informacija iz Rusije na Zapad. Naročito će biti pogođene tajne službe u SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj, a zaustaviće se i napadi na Nikolaja Patruševa, šefa Putinovog saveta za bezbednost", naveo je korisnik čiji je nik NeZygar na svom blogu koji ima 93.000 pretplatnika i koji važi za vrlo informisanog i anonimnog insajdera u ruskim bezbednosnim krugovima.

Helikopterom je upravljao iskusni pilot Stanislav Miknov (54). Istražni komitet je pokrenuo istragu o udesu.

VODIO 3 VAŽNA SLUČAJA

1. Trovanje Litvinjenka Karapetjan je vodio istragu o trovanju Aleksandra Litvinjenka, agenta FSB, naslednika KGB, koji je preminuo 23. novembra 2006. od trovanja radioaktivnim polonijumom sipanim u čaj u jednom kafeu u Londonu. Litvinjenko je radio i za Britance i pre smrti se sastao sa bivšim kolegama iz Rusije. Bio je stručnjak za kontraterorizam i organizovani kriminal. Britanija je optužila ruske vlasti da stoje iza likvidacije.

2. Smrt Berezovskog Karapetjan je istraživao i smrt Borisa Berezovskog, ruskog milijardera, koji je egzil pronašao u Britaniji. Putinov zakleti neprijatelj je pronađen mrtav 23. marta 2013. u zaključanom kupatilu u svojoj kući. Prema zvaničnoj verziji, on se obesio nakon što je izgubio tri milijarde dolara u sudskom sporu s Romanom Abramovičem o vlasništvu nad jednom naftnom kompanijom. Posle smrti je otkriveno njegovo pismo Putinu u kome se izvinjava i moli ga za dozvolu da se vrati u Rusiju.

foto: EPA

3. Trovanje Skripalja Karapetjan je bio na čelu ruske istrage o trovanju Sergeja i Julije Skripalj, koji su u besvesnom stanju pronađeni na klupi ispred jednog tržnog centra u Velikoj Britaniji. Bivši ruski agent, koji je radio i za Britance, otrovan je novičokom, bojnim otrovom, a posle nekoliko meseci u bolnici se oporavio. Ovaj slučaj je dodatno zaoštrio odnose između Londona i Moskve, koja demantuje svaku umešanost u pokušaj likvidacije.

Kurir.rs/Metro.co.uk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track