EU SPREMA UDARA NA TEHNOLOŠKE DIVOVE: Novi porez će im oteti milijarde  evra,  vode se teški pregovori
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

namet do božića

EU SPREMA UDARA NA TEHNOLOŠKE DIVOVE: Novi porez će im oteti milijarde evra, vode se teški pregovori

Planeta -

Novi porez tehnološkim divovima poput Fejsbuka, Amazona i Gugla mogao bi Evropskoj uniji doneti oko pet milijardi evra godišnje, rekao je evropski poverenik za poresku politiku Pjer Moskovisi, najavivši moguće postizanje dogovora do Božića.

Razgovori dobro napreduju, ističe Moskovisi u razgovoru za BBC, i mogli bismo se pokrenuti sa mrtve tačke u rešavanju tog pitanja koje izaziva kontroverze širom sveta.

Evropski poverenik pritom upozorava da ako dogovor ne bude postignut do Božića porez neće ponovno biti uvršten u dnevni red pre kraja sledeće godine.

Podseća da će među dominantnim pitanjima iduće godine biti Bregzit, izbori za Evropski parlament u junu i imenovanje novih poverenika EK, tako da je teško zamisliti da će biti postignut sporazum o porezu za tehnološke kompanije.

Moskovisijev istup usledio je nekoliko dana nakon što se Fejbuk ponovo suočio sa talasom kritika zbog objave da u Britaniji plaća 15,8 miliona funti poreza, uz prijavljene prihode od čak 1,3 milijarde funti.

Nakon odbitka velike porezne olakšice, konačni račun za porez bit će više nego prepolovljen i iznosit će 7,4 miliuna funti.

Nova inicijativa EU-a pojačat će pritisak i na britanskog ministra finansija Filipa Hamonda koji je iznio svoj predlog novog poreza za tehnološke kompanije.

Moskovisi treba saglasnost svih zemalja članica EU-a, uključujući i Britaniju u ovoj fazi.

Dodaje da su dve vodeće zemlje EU-a Nemačka i Francuska jasno rekle da sporazum o novom porezu žele do kraja ove godine.

Time nisu uklonjene sve prepreke inicijativi evropskog poverenika za poreskuu politiku. Tako su Irska, Češka, Švedska i Finska pre nekoliko dana izrazile zabrinutost da bi uvođenjem takvog poreza EU možda prekršio međunarodna pravila o jednakom tretmanu kompanija na globalnoj razni.

EK je ove godine objavio predlog o 3-odstotnom porezu na prihode velikih internet kompanija, čiji su globalni prihodi veći od 750 miliona evra godišnje.

Kurir.rs/Index.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track