Najnovije vesti

OVA SVETICA JE JAČA I OD VATIKANA: Vekovima se bore protiv nje, ni inkvizicija je nije slomila, danas je sve popularnija (VIDEO)
Foto: EPA

slave je i narko-bosovi

OVA SVETICA JE JAČA I OD VATIKANA: Vekovima se bore protiv nje, ni inkvizicija je nije slomila, danas je sve popularnija (VIDEO)

Planeta

U meksičko-američkoj kulturi postoji žensko božanstvo koje je nedavno prešlo iz relativne anonimnosti u najbrže rastuću religiju na svetu.

Ime joj je Santa Muerte, ili Santisima Muerte ("sveta smrt"), a sledbenici kulta mogu se naći među kriminalcima i narko-bosovima, ali i u radničkim porodicama. Sam Vatikan je osudio kult Santa Muerte kao "satanski kult", ali to nije umanjilo širenje popularnosti i klanjanje pred njenim oltarom. Iako je postala popularna figura tek u proteklih 10 do 15 godina Santa Muerte je prisutna vekovima.

 

Endru Čestnat, šef katoličkih studija sa univerziteta Virdžinia Komonvelt, kaže kako je Santa Muerte "rođena" u vreme kada se Španija širila kolonijalno. Kako su oni pokušavali da Asteke i Maje preobrate u hrišćanstvo pokazali su im ženske figure smrti (kosca) ali su te kulture već imale svoja božanstva smrti.

Pre dolaska konkvistadora, Asteci su u centralnom Meksiku slavili Mictekacihuatlu, koja je vladala podzemljem i često je prikazivana ili kao kostur ili sa glavom kostura, slično kao Santa Muerte.

 

Ne čudi zato da Santa Muerte u svojim rukama često ima srp. Katolički misionari su taj emblem doneli sa sobom, a "domaći" su spojili kosca i Mictekacihuatl, a nastala je Santa Muerte. I kako je to gotovo u svim prilikama sa katoličanstvom i starijim religijama, one se pretvore u amalgam oboje, izmešaju i stvore neke nove "kombinacije".

 

Inkvizitori su pokušali da je iskorijene, rušili su njene hramove, male i velike, ali nisu uspeli. Santa Muerte je nestala iz pisanih izvora sve do 20. veka, a iako se tu i tamo spominje između četrdesetih i osamdesetih postala je ponovno popularna tokom ratova kartela u Meksiku.

Prvi moderni hram posvećen boginji napravljen je u faveli Meksiko Sitija 2001. godinepod nazivom Tepito. Danas, sekta koja slavi kostura broji između 10 i 12 miliona sledbenika u Meksiku, centralnoj americi Americi i SAD što je čini religijom koja se najbrže na svetu "širi".

 

Njena popularnost, kako je već rečeno, u direktnoj je vezi sa porastom žrtava od sukoba narko-kartela. Moguće je, objašnjava jedan sveštenik, da su dve pojave vrlo povezane jer "ljudi žive na način da imaju osećaj da je smrt uvek iza ugla, i traže zaštitu upravo od nje." Upravo zato Santa Muerte ima reputaciju svetice svih onih koji su vezani uz narko-industriju, zaštitnice narko-bosova. Najžešći kriminalci su posebno odani božanstvu jer ona idealno spaja njihovu potrebu za verovanjem i način života.

 

Mnogo od njih ipak imaju problema da za zaštitu svojih ilegalnih aktivnosti prizivaju "tradicionalne" katoličke svece. "Lakše je kad diluješ i tražiš zaštitu od policije, obratiti se njoj nego nekom svecu", kaže otac Andres Gutierez. Ali, nisu u pitanju samo kriminalci koji se okreću božici. Vole je i oni siromašni i obespravljeni, samohrane majke i homoseksualci - svi oni koji se nalaze na ivici društva i koji se osećaju zaboravljeno od strane Crkve.

"Za razliku od Katoličke crkve i svih drugih denominacija smrt ne diskriminiše, ona uzima baš sve", kaže Čestnut, autor prve sveobuhvatne knjige o Santa Muerte. On napominje kako je većina onih koji se mole božanstvu u isto vreme katolici, i kako Santa Muerte ima vrlo vokalnog neprijatelja - Vatikan. Crkva se više puta jasno odredila prema poštovanju Santa Muerte i tvrdi kako su oni koji je slave direktno u sukobu sa verovanjima koja propagira Crkva. Crkva je vidi kao "narodnu sveticu" ali ne i kao službeno svetu jer nije kanonizovana, već da je samo narodna personifikacija smrti.

 

"To je slavlje devastacije i pakla", kaže italijanski kardinal Đanfranko Ravasi. Za katolike, smrt je poslednji neprijatelj koga je Hrist pokorio pa je moliti se personifikaciji smrti umesto Hristu perverzija vere. S obzirom da se povezuje sa narko-podzemljem ne voli je ni zvanični Meksiko. Predsednik Felipe Kalderon proglasio ju je "neprijateljem meksičke države" i, baš poput inkvizicije, 2012. naredio rušenje hramova.

Za neke ona je bukvalno demon, demon koji kada se dočepa duše više ne pušta, tako bar kaže otac Gutierez. Za druge je opasnost više fizička nego duhovna. Godine 2012. meksička policija je uhapsila Silviu Meraz u vezi serije ubistava tokom tri godine.

 

Meraz i njeni sledbenici su, navodno, žrtvovali troje ljudi, uključujući i 10-godišnjeg dečaka, na oltaru Santa Muerte. Otvorili su im vene, čekali da pred njima iskrvare u flaše i onda tu krv prolili oko idola kostura svetice.

 

Kurir.rs/Express.hr

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...