SVOM SNAGOM JE UDARIO CIPELOM O STO USRED UN I VIKNUO: Smirite tu marionetu američkog imperijalizma! SKANDAL O KOME JE BRUJAO SVET!
Foto: Printscreen Yt

bilo je to davne 1960. godine

SVOM SNAGOM JE UDARIO CIPELOM O STO USRED UN I VIKNUO: Smirite tu marionetu američkog imperijalizma! SKANDAL O KOME JE BRUJAO SVET!

Planeta -

Na današnji dan 1971. godine umro je predsednik SSSR Nikita Hruščov.

Ostaće između ostalog upamćen i po tome što je skinuo cipelu i njome udarao o govornicu u Skupštini UN.

Ili će zapravo biti upamćen po tome da većina ljudi misli da je on to tada uradio.

O čemu je reč...

Čuveno mahanje cipelom navodno se dogodilo nakon što je Hruščov reagovao na govor filipinskog delegata koji je izneo optužbu da je Sovjetski Savez "progutao" Istočnu Evropu i "lišio je političkih i ljudskih prava".

Hruščov je prema tvrdnji nekih svedoka "izuo svoju desnu cipelu, ustao i cipelom pripretio filipinskom delegatu na drugom kraju sale. Onda je svojom cipelom odalamio po stolu."

- Gospodine predsedniče, smirite tu marionetu američkog imperijalizma - čuvena je rečenica koju je Hruščov izgovorio.

S druge strane, mnogo je onih koji kažu da se lupanje po stolu nikada nije ni dogodilo, već da je to Hruščov samo skinuo cipelu i mahao njom.

Njegova prapraunuka Nina tvrdi da se u porodici pričalo kako je njen pradeda, za vrijeme te sednice, imao preusku cipelu. U jednom trenu ju je želeo da je skine ali mu je s ruke skliznuo sat, što ga je naljutilo, pa je držeći cipelu mahnuo predsedniku Generalne skupštine, da bi se javio za repliku.

Dosta psihologa tvrde da se zapravo radi o fenomenu lažnog sećanja. Naime naše sećanje je nesavršeno - sećamo se nekih trenutaka, dok druge zaboravljamo. Ponekad se čak "sećamo" stvari koje se nikada nisu dogodile - fenomen koji istraživači nazivaju "lažno sećanje".

Snimke na kojima se vidi kako Hruščov mlati i udara cipelom pojedini proglašavaju za autentične dok oni drugi tvrde da se radi o dobroj montaži.

Kurir.rs/Priredio: P.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track