Najnovije vesti

AMERIČKA DRUŠTVENA MREŽA NIJE OBJASNILA POSTUPAK: Tviter blokirao naloge kubanskih zvaničnika
Foto: AP / Yamil Lage

STOP

AMERIČKA DRUŠTVENA MREŽA NIJE OBJASNILA POSTUPAK: Tviter blokirao naloge kubanskih zvaničnika

Planeta

HAVANA - Američka društvena mreža Tviter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove ćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih državnih medija, napisali su državni mediji na svojim sajtovima.


Blokirane su i desetine naloga novinara kubanskih državnih medija, kao i zvanični nalog ministarstva komunikacija.


- Tviter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje, a iz kompanije „Tviter“ nisu odgovorili na molbu za komentar.


Potez Tvitera desio su u trenutku kada je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama. Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo „masovnom cenzurom“ i podsetilo da je Tviter i u prošlosti suspendovao individualne naloge, koji su ponovo proradili.


- Ono što je novo jeste obim ovog jasno planiranog čina u sajber-ratu, usmerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ućutka vođe revolucije - smatra udruženje u saopštenju.


Pojedini nezavisni novinari ironično su komentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru. Nezavisno novinarstvo u Kubi se toleriše, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani. Kuba se nalazi na listi od 10 zemalja sa najvećom cenzurom, koju je ove nedelje objavio Odbor za zaštitu novinara iz Njujorka.

 

Kurir.rs

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...