Najnovije vesti

AMERIKA PRETI EGIPTU: Budete li kupili vojne avione od Rusa, odmah slede sankcije
Foto: Profimedia

ucena

AMERIKA PRETI EGIPTU: Budete li kupili vojne avione od Rusa, odmah slede sankcije

Planeta

Visoki američki zvaničnik upozorio je Egipat da rizikuje da mu budu uvedene američke sankcije ukoliko kupi ruske borbene avione. Pomoćnik sekretara Stejt departmenta u Birou za političko-vojne poslove R. Klark Kuper rekao je da planirana kupovina ruskih aviona dovodi "Egipat u opasnost od sankcija i u rizik od gubitka u budućim kupovinama".

Prema vojnim zvaničnicima u Kairu, Egipat je zaključio ugovor o kupovini ruskih aviona Su-35, za koje navode da će pomoći u borbi protiv višegodišnje pobune. Egipatska vojska, koja je najveća u arapskom svetu, okrenula se Rusiji pre godinu dana nakon što SAD nisu odgovorile na zahteve za nabavku otprilike dve desetine lovaca F-35, izjavio je jedan egipatski vojni zvaničnik.

Proteklih godina američka vojna pomoć je bila zaustavljena zbog zabrinutosti SAD zbog kršenja ljudskih prava, rekao je drugi zvaničnik, prenosi novinska agencija AP. Egipat, jedan od najvećih primalaca američke vojne pomoći van NATO-a, poslednjih godina okreće se Rusiji radi vojne podrške.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: Profimedia) 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...