Najnovije vesti

OTKRIVENO JOŠ 140 DREVNIH CRTEŽA UREZANIH U PUSTINJI: Oblici će vas oduševiti, a evo čemu su služili (VIDEO)
Foto: AP

neki imaju i po 100 metara

OTKRIVENO JOŠ 140 DREVNIH CRTEŽA UREZANIH U PUSTINJI: Oblici će vas oduševiti, a evo čemu su služili (VIDEO)

Planeta

Naučnici su otkrili više od 140 novih geoglifa, poznatih kao linije Naske, pa se sada još više povećala grupa drevnih tajnovitih gigantskih figura urezanih u pustinjski teren južnog Perua.

Naska linije, koje se nalaze na zemlji, a najbolje su vidljive iz vazduha, često prikazuju ljude i životinje, a utvrđeno je da su neki prikazi stari čak 2500 godina.

Pojedini su toliko veliki da se mogu prepoznati samo iz vazduha.

Stoga, nije ni čudno da su se razvile razne teorije zavere koje su ih opisivale kao drevne poruke ili možda vid komunikacije sa vanzemaljcima.

Japanski arheolozi sa Univerziteta Jamagata nedavno su objavili kako su u sklopu dugogodišnjeg istraživanja koje traje još od 2004. godine otkrili 143, do sada nepoznata, geoglifa.

Dodali su još jednu zanimljivu informaciju, neke od linija otkrila je veštačka inteligencija jer su bile izuzetno teško prepoznatljive ljudskom oku.

foto: Youtube/Printscreen

Smatraju da su novootkriveni geoglifi stvoreni između 100. godine p.n.e. i 300. n.e.

"Svi geoglifi koje smo otkrili nastali su uklanjanjem crnog kamenja koje prekriva zemlju kako bi se otkrio beli pesak ispod njega ", objasnio je istraživački tim.

Prema nekim ranijim naučnim hipotezama, Naske su oblikovale divovske geoglife kako bi njihova božanstva na nebu mogla da ih vide ili kako bi mogli da posluže u astronomske svrhe.

foto: Youtube/Printscreen

U novom istraživanju, pod vođstvom antropologa i arheologa Masato Sakaija, naučnici su analizom satelitskih snimaka regije Naske, kao i osnovnih radova na terenu, identifikovali dve glavne vrste geoglifa.

Najstariji geoglifi (nastali između 100. godine p.n.e. i 100. n.e.) spadaju u grupu tipa B i obično su manji od 50 metara, dok su nešto stariji (nastali između 100. i 300. godine n.e.) geoglifi tipa A obično duži, neki čak premašuju 100 metara.

foto: Youtube/Printscreen

Japanski arheolozi smatraju da su veći geoglifi tipa A, koji često prikazuju životinje, bili obredna mesta na kojima su drevni stanovnici tog područja održavali ceremonije pri kojima su znali da uništavaju različito keramičko posuđe.

foto: Youtube/Printscreen

Suprotno tome, manji motivi tipa B obično su smešteni duž staza i možda su služili kao putokazi za orijentaciju putnika kako bi ih usmeravali prema većem ritualnom prostoru tipa A.

Naime, neki geoglifi tipa B zaista su prilično sićušni, a najmanji od novootkrivenih manji je od 5 metara.

Naravno, i ovo su takođe za sada nepotvrđene hipoteze pa Naska linije i dalje ostaju jedna od svetskih misterija. Ali, ko zna? Ako japanski arheolozi uz pomoć veštačke inteligencije otkriju još drevnih geoglifa, možda ćemo uskoro pouzdano saznati zašto su tačno oni stvarani.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...