1.000 KAMIONDŽIJA OSTALO BEZ POSLA U AMERICI: Ovo može direktno utiče na Srbe, a evo i na koji način!
Foto: Profimedia

smanjen platni spisak

1.000 KAMIONDŽIJA OSTALO BEZ POSLA U AMERICI: Ovo može direktno utiče na Srbe, a evo i na koji način!

Planeta -

Transportna industrija u SAD u novembru je smanjila platni spisak za još 1.000 ljudi, navodi se u izveštaju koji je objavio biro rada.

Smanjenje radnih mesta dolazi u vreme kada bi transportna industrija trebalo da bude u porastu tokom praznične sezone. Na primer, prošlog meseca poslovi skladištenja i čuvanja dodali su 8.000 radnih mesta, dok je u novembru prošle godine dodato 4.100 radnih mesta za kamiondžije.

Prema pisanju Jahu njuza, američko tržište transporta vredno 800 milijardi dolara u recesiji je od početka 2019. godine, a količine tereta su se smanjile tokom 11 meseci.

U prvoj polovini godine oko 640 firmi za transport proglasilo je bankrot, što je tri puta više nego broj stečaja iz istog perioda prošle godine, kada je bilo oko 175.

foto: Profimedia

Skoro svi radnici u ovoj industriji za svoje nevolje krive recesiju, a koja je započela trgovinskim ratom predsednika SAD Donalda Trampa.

Jedno od objašnjena za ovo jeste ciklična priroda transportne industrije - velike uspone obično prati pad.

Zbog visoke plate, prevozničke kompanije su kupile ogroman broj kamiona i zaposlile nove vozače u iščekivanju profita. Ali kada je ponuda kamiona i vozača sustigla potražnju, stope su pale, što je dovelo do toga da se ova investicija ne isplati.

foto: Profimedia

Kako ovo može da se odrazi na Srbiju?

U Srbiji posluje veliki broj malih firmi koje se bave logistikom, a koje funkcionišu tako što radnici iz Srbije navode kamione u Americi, ali i ugovaraju rute. Uglavnom se zapošljavaju svršeni studenti Saobraćajnog fakulteta, a sve se odvija preko interneta.

Budući da je radno vreme u popodnevnim satima, a plate prilično dobre, sve je više zainteresovanih za ovaj posao. U suštini, ukoliko se trend ostajanja bez posla u Americi nastavi, to bi moglo da se odrazi i na ove zaposlene u Srbiji.

S druge strane, među kamiondžijama ima mnogo Srba, koji godinama unazad voze po udaljenim krajolicima Sjedinjenih Država, te je i na taj način svaka situacija koja zadesi američke kamiondžije zapravo važna i za srpske državljane.

Iako brojka od 1.000 nije alarmantna, ostaje da se vidi da li će već sad krenuti posledice po naše radnike.

Kurir.rs/Telegraf.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track