Najnovije vesti

RUSKI EPIDEMIOLOG RASTURIO MIT KOJI ŠIRE LAŽNI STRUČNJACI O KORONI: Ovu grešku mnogi prave, a može samo da vam ŠTETI
Foto: Printscreen Ren TV

savet lekara

RUSKI EPIDEMIOLOG RASTURIO MIT KOJI ŠIRE LAŽNI STRUČNJACI O KORONI: Ovu grešku mnogi prave, a može samo da vam ŠTETI

Planeta

Ruski doktori pozivaju da se ne preteruje sa nabavkom antivirusnih lekova i tvrde da je bolje da ih građani uopšte ne kupuju bez preporuke stručnog lekara.

Kad su ispražnjene police sa brašnom i toalet-papirom, kupci su pažnju usmerili na apoteke. Sada u Rusiji vlada velika potražnja za antivirusnim lekovovima, a lažni medicinski stručnjaci dodaju ulje na vatru savetima da je "bez antivirusnih lekova, koronavirus lakše pokupiti".

"Masovna kupovina antivirusnih lekova, imunomodulirajućih lekova bez lekarskog recepta i bez lekarske preporuke nema smisla, a u najboljem slučaju je gubitak novca. U najgorem slučaju, uzimanje takvih lekova može da izazove autoimunu bolest", rekao je epidemiolog Ilja Akinfev.

Lek za koronavirus je još uvek u nastajanju. Dok ga svet čeka, jednostavna, ali efikasna pravila pomoći će u smanjenju rizika od bolesti COVID-19: redovno prati ruke, koristiti antiseptike, ali bez fanatizma.

U borbi protiv pandemije morali su da se uključe i psiholozi. Stalni pratilac COVID-a 19 bila je apsurdna histerija. Lažne informacije se šire brzinom munje.

"Evo preporuke: pokušajte, čak i na silu, da ograničite svoj boravak na društvenim mrežama. Ako smatrate da ste previše anksiozni, smanjite čitanje vesti o koronavirusu#, objasnio je socijalni psiholog Aleksej Rošin.

Kurir.rs/Ren TV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...