OVI BIJU DA UBIJU: Jezivi snimci potvrđuju surovu statistiku o brutalnosti američke policije (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Facebook/ Green soft

skandal

OVI BIJU DA UBIJU: Jezivi snimci potvrđuju surovu statistiku o brutalnosti američke policije (UZNEMIRUJUĆE)

Planeta -

Između 2013. i 2019., policija u Sjedinjenim Državama ubila je 7.666 ljudi, prema podacima koje je sačinio Mapping Police Violence, istraživačka i zagovaračka grupa.

Džordž Flojd, 46-godišnji stanovnik Minesote, postao je još jedna žrtva policijske brutalnosti, jer je ubijen u policijskom pritvoru dok je bio nenaoružan. Flojdova smrt navela je hiljade demonstranata na marševe u gradovima širom zemlje tražeći pravdu i prekid policijskog nasilja.

Broj policijskih ubistava u SAD-u nesrazmerno utiče na Afroamerikance. Uprkos tome što čini samo 13 procenata američke populacije, crni Amerikanci su dvo i po puta verovatniji od belih Amerikanaca od strane policije.

Ne iznenađujuće je da tri najveće države - Kalifornija, Teksas i Florida - imaju najveći ukupan broj ubistava crnaca od strane policajaca.

Jednom kada se ove brojke prilagode veličini stanovništva i demografiji, u gotovo svakoj državi Afroamerikanci se suočavaju sa znatno većim rizikom da budu ubijeni od strane policajaca nego belci.

U Juti, Afroamerikanci čine samo 1,06 procenata stanovništva, ali oni su činili 10 procenata policijskih ubistava tokom poslednjih sedam godina - neproporcionalna stopa 9,21 puta.

U Minesoti e vjerovatno da će crnački Amerikanci biti ubijeni od strane policije, a crne žrtve čine 20 odsto ubijenih, uprkos tome što čini samo 5 odsto ukupne populacije.

Kurir.rs/Al Džazira Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track