UBIJENI FLOJD OPOMINJE SA ZIDOVA ŠIROM SVETA: Strit art umetnici od Sirije do Kenije odaju poštu ubijenom Afroamerikancu
Foto: AP, EPA

počast žrtvi nasilja

UBIJENI FLOJD OPOMINJE SA ZIDOVA ŠIROM SVETA: Strit art umetnici od Sirije do Kenije odaju poštu ubijenom Afroamerikancu

Planeta -

Ubistvo Džordža Flojda potreslo je svet. On je nastradao prilikom hapšenja u Mineapolisu, a za njegovu smrt mnogi krive brutalnost policajaca koji su ga privodili. Protesti zbog njegove smrti traju već nekoliko dana širom SAD, ali i u drugim zemljama sveta. Počast žrtvi nasilja su svojim muralima odali i ulični umetnici.

Dalas, SAD

foto: AP / Tony Gutierrez

Umetnik Teo Pončaveli rešio je da na ulicama Dalasa uradi grafit koji će zauvek podsećati na neviđenu brutalnost tokom hapšenja i ubistvo Džorda Flojda.

Kenija, Najrobi

foto: EPA / Daniel Irungu

Pokret Black lives matter odjeknuo je i u Keniji. Nekoliko strit art umetnika iz Najrobija posvetilo je grafit ubijenom Džordžu Flojdu na jednom zidu u siromašnom predgrađu Najrobija, Kiberi.

foto: EPA / Daniel Irungu

Na istom zidu nalazi se grafit koji je posvećen žrtvama policijskog nasija u Keniji.

foto: EPA / Daniel Irungu

Napulj, Italija

foto: EPA / Ciro Fusco

Italijanski umetnik Jorit Agoch pozira ispred svog novog dela koje šalje poruku "Vreme je da menjamo svet". U centru murala nalazi se Džordž Flojd a pored njega su i ostale žrtve stradale na sličan način kao on.

foto: EPA / Ciro Fusco

Boston, SAD

foto: AP / Michael Dwyer

Za zidu kompanije Epl u Bostonu nalazi se mural posvećen ljudima koji su stradali na sličan način kao i Džordž Flojd, a iznad njgovih portreta stoji poruka Blek lajvs meter ( Black lives matter) - životi crnaca su važni.

foto: AP / Michael Dwyer

Pariz, Francuska

Umetnik koji se potpisuje kao Dugudus autor je grafita u Parizu na kojem je policajac koji je ubio Džordža Flojda prikazan sa likom Donalda Trampa koji u rudi drži Bibliju.

foto: EPA/ Ian Langsdon

Okland, Kalifornija

Na zidu u Oklandu uz Flojdovu sliku stoji poruka "Džordž Flojd živi u nama", a brojni prolaznici zastaju da se slikaju pored ovog grafita.

foto: AP / Jeff Chiu

Los Anđeles, SAD

Mural Džordža Flojda sa trakom preko usta na kojoj piše "Ne mogu da dišem", što su bile njegove poslednje reči u Los Anđelesu.

foto: AP / Jae C. Hong

Brisel, Belgija

Umetnik Fuad Hašimi i njegova strit art ekipa CNN199 odali su počast Džordžu Flojdu ali i svim žrtvama policijske brutalnosti na zidu u Grimbergenu, u Briselu.

foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ
1 / 5 Foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Mineapolis

Na mestu gde je Flojd preminuo napravljeno je memoriojalno mesto gde su građani ali i posetioci Mineapolisa polagali cveće i palili sveće za ubijenog Flojda čija slika se nalazi na zidu.

foto: AP / Jae C. Hong

Idlib, Sirija

Identična poruka protiv rasizma i policijske brutalnosti stiže od umetnika sa raznih delova sveta, ali kad se među njima nalazi i ratom razrušena Sirija, to ima posebnu težinu.

foto: Anadolija/İzzeddin İdilbi

Umetnik Azis Esmer iz Idliba posvetio je svoj najnoviji rad Džordžu Flojdu čiji se lik našao na ostacima zida potpuno razrušene građevine.

foto: Anadolija/İzzeddin İdilbi

Mančester, Velika Britanija

Za lik Džordža Flojda našlo se mesto i u Mančesteru, u Velikoj Britaniji.

foto: Profimedia

Francuski strit art umetnik AKSEp19 posvetio je mural ubijenom Amerikancu čije je sad već uveliko prepoznatljivo lice dovoljna poruka svetu.

foto: Profimedia

Milano, Italija

foto: EPA / Andrea Fasani

Razjapljena usta koja se bore za vazduh ali koja istovremeno asociraju na bes nalaze se u centralnom delu grafita sa porukom poslednjih flojdovih reči "I can't breathe" koji se nalazi u Milanu.

foto: EPA / Andrea Fasani

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track