Snažan zemljotres u centralnom Peruu

Snažan zemljotres u centralnom Peruu

Planeta -
Američki Geološki institut saopštio je da se potres dogodio u ranim jutarnjim časovima, sa epicentrom na dubini od 143 kilometara pod zemljom, na oko 34 kilometara istočno od grada Pukalpe

LIMA - Snažan zemljotres, jačine 6,1 stepen po Rihteru, potresao je rano jutros centralne delove Perua, i za sada nema izveštaja o žrtvama.

Potres je izazvao paniku kod stanovnika centralnih oblasti koji su izašli na ulice.

Američki Geološki institut saopštio je da se potres dogodio u ranim jutarnjim časovima, sa epicentrom na dubini od 143 kilometara pod zemljom, na oko 34 kilometara istočno od grada Pukalpe.

Zemljotres se osetio do grada Truhiljo, na severozapadnom delu peruanske obale, 877 kilometara od prestonice Lime, ali je potres u tim delovima zemlje bio mnogo slabijeg inteziteta.

Potresi su česti u Peruu i od početka godine je više od 100 zemljotresa registrovano, preneo je AFP.

Ta južnoamerička država nalazi se u takozvanom pacifičkom vatrenom pojasu, poznatom po intenzivnoj seizmičkoj aktivnosti, u kojem se registruje 85 odsto od ukupnog broja potresa u svetu.

Iz tog razloga, Institut za civilnu odbranu 15. avgusta organizuje nacionalnu vežbu u kojoj će vlasti uvežbavati odgovor na potencijalni snažan potres koji bi mogao da izazove cunami.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track