Najnovije vesti

NAJPOTRESNIJA FOTOGRAFIJA Ovaj prizor iz Bejruta oslikava svu tugu i očaj: Medicinska sestra drži bebe i zove u pomoć
Foto: Profimedia

heroina

NAJPOTRESNIJA FOTOGRAFIJA Ovaj prizor iz Bejruta oslikava svu tugu i očaj: Medicinska sestra drži bebe i zove u pomoć

Planeta

Nakon strahovitih eksplozija koje su u utorak potresle Bejrut, štete će se, nažalost, još dugo sabirati - kako materijalne, tako i one ljudske.

Glavni grad Libana je devastiran, stradale su i mnoge bolnice, a jedna od njih je i bolnica "Beirut Roum". Upravo tamo, tačnije na njenom odeljenju za ginekologiju i akušerstvo, nastala je jedna od najpotresnijih fotografija koja dočarava očaj, tugu, bespomoćnost i svu tragediju koji su zadesili libansku metropolu.

Naime, fotograf Bilal Javič snimio je mladu medicinsku sestru koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena ruševinama, krhotinama stakla, istovremeno pokušavajući da uspostavi telefonsku vezu i da pošalje apel za pomoć njenim kolegama, lekarima i pacijentima.

"Nakon 16 godina fotografisanja za medije i puno ratova... Mogu samo da kažem da nisam video ništa slično ovome čemu sam danas svedočio, pogotovo ispred bolnice "Roum"... Ova heroina zamotala ih je i čuvala unutar bolnice, uspostavljala pozive uprkos prekidu komunikacija, sa troje novorođenčadi u rukama, okružena desetinama tela i ranjenicima", napisao je autor fotografije na svom Fejsbuku.

Ista ta bolnica, koja radi od 1902. godine i zbrine najmanje 350.000 pacijenata godišnje, sad, nakon neviđene katastrofe koja je zadesila Bejrut, muku muči i s nestašicom krvi.

Prema poslednjim informacijama, eksplozija je odnela 100 života, a više od 4.000 je povređenih.

Kurir.rs/Jutarnji list/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...