OVAKAV RAT AMERI NIKADA NISU VODILI: Šef vazduhoplovstva SAD upozorio sugrađane na najgori scenario! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

startegija

OVAKAV RAT AMERI NIKADA NISU VODILI: Šef vazduhoplovstva SAD upozorio sugrađane na najgori scenario! (VIDEO)

Planeta -

Dolazeći šef osoblja američkog vazduhoplovstva USAF, Čarls Braun Jr., izjavio je da će sledeći mogući “budući rat” u koji će SAD biti uključene izgledati sasvim drugačije od mnogih ratova koje je Vašington vodio u poslednjih 20 godina.

Budući oružani sukob protiv bliskog protivnika, verovatno Rusije ili Kine, “ne bi ostao daleko od naših obala” i više bi bio “sličan dobu Drugog svetskog rata”, tvrdi Braun u svom programskom radu za ovu vojnu granu.

Da bi se pripremilo za sukob, vazduhoplovstvo bi se moralo oprostiti od nekih svojih starih strategija i opreme, kao i starijih programa, kako bi prihvatilo relevantnu tehnologiju i strategije, zaključio je on. Ovo je za ovu granu sve važnije, s obzirom na to da će njen budžet verovatno biti ograničen u odnosu na prethodne godine.

“Verovatno će za buduće budžetske pritiske biti potrebne najteže odluke o strukturi snaga u generacijama. Ne možemo izbeći te odluke. Prethodne odluke ne daju rezultate koji su nam danas potrebni zbog brzo promenjivih elemenata takmičenja sa Kinom i Rusijom“, tvrdi Braun.

Za razliku od prethodne administracije, američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija neprestano sugerišu da su Rusija i Kina najverovatniji „bliski protivnici“ s kojima bi se Amerika mogla suočiti u budućem oružanom sukobu, iako nijedna nacija ne pokazuje bilo kakav oblik vojne ili teritorijalne agresije na SAD.

Promjena položaja praćena je odlukom Vašingtona da podstakne ulaganja u razvoj novog nuklearnog oružja i u modernizaciju postojeće nuklearne tehnologije. Trampova Bela kuća takođe je 2019. godine odlučila da se odrekne ključnog sporazuma sa Rusijom iz sovjetske ere, kojim je zabranjen razvoj i proizvodnja balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa, pod izgovorom navodnih kršenja sa ruske strane, najavljujući stvaranje novih nuklearnih raketa ubrzo nakon toga.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track