OVAKO LEČI TRAMPA OD KORONE, DRUGI DOKTORI SE NISU SLOŽILI SA NJEGOVOM PROCENOM: Ko je lekar predsednika SAD Šon Konli? (VIDEO)
Foto: Profimedia

AMERIKA

OVAKO LEČI TRAMPA OD KORONE, DRUGI DOKTORI SE NISU SLOŽILI SA NJEGOVOM PROCENOM: Ko je lekar predsednika SAD Šon Konli? (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je Donald Tramp objavio da ima koronavirus, lekar Šon P. Konli dao je kratku izjavu kojom je potvrdio dijagnozu i napomenuo da su Tramp i Melanija "trenutno dobro". U petak poslepodne Konli je objavio da je predsednik "i dalje umoran, ali dobre volje".

Konli je takođe rekao da je Tramp primio dozu koktela koju je proizveo Regeneron, a koju još nije odobrila Agencija za hranu i lekove, pa je tako američki predsednik postao ispitanik za eksperimentalni lek. Odmah potom, Tramp se uputio u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid, gde se je ostao nekoliko dana, piše Slate.

Ko je Konli?

Verovatno će dalje novosti o predsednikovom zdravlju i saveti oko njegovih odluka dolaziti od Konlija pa se vredi zapitati ko je Konli. On je američki mornarički veteran koji je od maja 2018-godine zvanični lečnik Bele kuće.

Nasledio je Ronija Džeksona koji je jednom rekao kako Tramp ima dobre gene i da nema apsolutno nikakve kognitivne i mentalne probleme. Džekson se sada u Teksasu kandidovao se za Kongres. Obojica nemaju veze s lekarom koji je 2015. potpisao izjavu koju mu je diktirao Tramp, a koja kaže da će on biti "najzdravija osoba koja je ikad izabrana za predsednika".

Konlijev profil na LinkedInu kaže da je završio koledž u Filadelfiji, da je služio u Američkoj mornarici kao lekar za hitne slučajeve i da bi trebao da ima 40 godina. Tokom svog dosadašnjeg mandata ostao je dalje od reflektora, ali pogledajmo šta se može izvući iz nekoliko dosadašnjih izjava o Trampu.

Kod Konlija nema transparentnosti?

Nakon lekarskog pregleda u februaru 2019., prvog koji je sproveo kao lečnik Bele kuće, Konli je ocenio da je Tramp vrlo dobrog zdravlja i dodao: "Pretpostavljam da će tako ostati za vreme njegovog mandata i kasnije." U pregledu je učestvovalo 11 specijalista, ali Konli nije izneo detalje o kome se radi i kako su bili uključeni.

U to vreme, CNN je objavio: "Rezultati pregleda pružili su ograničenije informacije nego prošlogodišnji." U novembru je Tramp otišao u bolnicu u nepredviđenu posetu lekaru pa se nagađalo da je doživeo srčani udar. Konli je sastavio dopis u kojem iznosi da sa Trampovim srcem nema problema i da se radilo o rutinskoj i planiranoj proveri.

Čini se pomalo sumnjivim da fraza "u vrlo dobrom zdravlju" tačno opisuje stariju osobu koja se aktivno boji vežbanja. I čini se da bi trebalo postojati neko objašnjenje zašto Tramp, čovek čiji je svaki potez isplaniran zato što je predsednik, odjednom odlučio da navrati u bolnicu. Ovi navodi u najmanju ruku ne pokazuju sklonost nijansiranju i transparentnosti kod Konlija, nego blagu podršku predsednikovoj vlastitoj slici o sebi, piše Slate.

Lekari se nisu složili sa njegovom procenom

U martu se Tramp rukovao s nekim ko je kasnije dobio simptome covida-19 i potom večerao za istim stolom s nekim ko je kasnije bio pozitivan na koronavirus.

Javnost je bila zabrinuta zbog ovih susreta, ali Konli je napisao da se "te interakcije kategorizuju kao nizak rizik za prenos" i da "testiranje na covid-19 nije potrebno" prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Više lekara reklo je CNN-u da se ne slaže s ovom procenom, s obzirom na višestruku izloženost, činjenicu da bi predsednik mogao proširiti covid-19 na mnogo ljudi ako se zarazi te da je od posebne važnosti znati što pre ima li osoba odgovorna za Ameriku alarmantnu novu bolest.

Konačno, nakon što je pripadnik Trampovog osoblja testiran pozitivno na covid-19 u maju, Konli je u dopisu objavio kako je preventivno stavio Trampa na hidroksiklorokin, lek protiv malarije.

"Nakon brojnih rasprava koje smo on i ja imali oko dokaza za i protiv primene hidroksiklorokina, zaključili smo da potencijalna korist nadmašuje relativne rizike". Šira medicinska zajednica izrazila je svoje nezadovoljstvo ovim izborom. Prvo, ispitivanja hidroksiklorokina pokazala su njegov potencijal u lečenju bolesnih ljudi, a ne kao potencijalni preventivni lek.

Drugo, ova ispitivanja bila su skromna te su dala mešovite rezultate u smislu učinkovitosti, a pokazalo se i da bi hidroksiklorokin mogao uzrokovati i značajne nuspojave. Dokazi o ovom leku kao tretmanu za covid-19 kasnije su bili neuverljivi. Ne znamo je li Tramp imao bilo kakvu negativnu reakciju na lek.

Naglašavao je kako je Tramp odlično

Dakle, Slate rezimira, Trampov lekar rekao je više puta da je Tramp odličnog zdravlja i generalno je odbio da pruži više detalja. Rekao je kako misli da u proleće nije bilo potrebe za testiranje Trampa nakon što je potencijalno bio izložen koronavirusu.

Umesto da, na primer, insistira na tome da predsednik nosi masku, odlučio je da je najbolji način prevencije da Tramp dobije koronavirus primena neproverenog leka. Sve što sada možemo učiniti je pričekati šta će nam Konli sledeće reći, prenosi State.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track