SKANDAL DRMA KALIFORNIJU: Guverner uhvaćen u luksuznom restoranu nakon što je pozvao ljude da ostanu kod kuće zbog pandemije FOTO
Foto: Profimedia/Paul Kitagaki Jr./Zuma Press

U JEKU EPIDEMIJE

SKANDAL DRMA KALIFORNIJU: Guverner uhvaćen u luksuznom restoranu nakon što je pozvao ljude da ostanu kod kuće zbog pandemije FOTO

Planeta -

Gebin Njusom, demokratski guverner Kalifornije, uhvaćen je u luksuznom restoranu na večeri s lobistima nakon što je ljude pozvao da se pridržavaju mera, piše Njujork tajms.

Niko od okupljenih na toj večeri nije nosio masku. Njusom je uhvaćen u luksuznom restoranu u dolini Napa, gde se cene obroka po osobi kreću i do 470 dolara.

Ovo se dogodilo u trenutku kad Kalifornija ima jedan od najvećih skokova u broju novozaraženih od početka pandemije, a guverner i demokrate pozivali su na striktno pridržavanje mera, ljude da ostanu kod kuće i dodatno budu oprezni.

Guverner Njusom, koji je na večeri bio sa ženom, ispričao se nazvavši ovo "teškom greškom".

Večeru koju je prvi otkrio lokalni The San Francisco Chronicle, organizovao je prominentni kalifornijski lobista Džejso Kini. Fotografije okupljanja preplavile su društvene mreže, ali i lokalne televizije. Na njima je i šef Kalifornijskog lekarskog udruženja i vrhovni lobiste te organizacije.

Portparol je u ime tog udruženja priopštio da se "večera održala u skladu sa svim državnim i okružnim preporukama".

Guverner Njusom je u ponedeljak opisao da je večera bila održana napolju, ali fotografije su pokazale sto koji se nalazio unutar restorana i vrata koja vode prema terasi. U sredu guverner nije imao komentara.

"Duh onoga što sve vreme propovedam bio je protivrečann i to moram priznati", rekao je Njusom u ponedeljak pa dodao:

"Trebam da propovedam i praktikujem, ne samo da propovedam", dodao je.

U petak uveče guverner, njegova žena i troje dece bili su u kontaktu sa zaraženim policajcem. Cela porodica morala je u karantin, a Njusom kaže da on i njegova žena nisu bili u direktnom kontaktu. No uprkos tome će odraditi 14-dnevnu izolaciju.

Kalifornija se trenutno suočava s najvećim porastom novozaraženih od početka pandemije. U svega nedelju dana broj se povećao za 51 odsto, a ta savezna država uvela je neke od najrigoroznijih restrikcija u celom SAD-u. Zatvorili su sve radnje i naredili da se maske moraju stalno da se nose, čak i napolju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track