RUSI VIŠE NE ČEKAJU: Počela masovna vakcinacija protiv korone, interesovanje veliko! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/SERGEY KISILEV / MOSCOW NEWS AGENCY

konačno

RUSI VIŠE NE ČEKAJU: Počela masovna vakcinacija protiv korone, interesovanje veliko! (VIDEO)

Planeta -

Moskva je danas počela da distribuira vakcinu Sputnjik V protiv kovid-19 putem 70 klinika, što je prva masovna vakcinacija u Rusiji protiv te bolesti, saopštila je gradska radna grupa za korona virus.

Radna grupa saopštila je da će vakcina ruske proizvodnje prvo biti dostupna lekarima i drugim medicinskim radnicima, nastavnicima i socijalnim radnicima jer su izloženi najvećem riziku od bolesti, prenosi AP.

Moskva, epicentar korona virusa u Rusiji, registrovala je preko noći 7.993 novih slučajeva, u odnosu na 6.868 dan ranije i znatno više od dnevnog iznosa od oko 700 zabeleženih početkom septembra.

„Tokom prvih pet sati za vakcinaciju se prijavilo 5.000 ljudi - nastavnika, lekara, socijalnih radnika, onih koji danas najviše rizikuju svoje zdravlje i živote“, napisao je u petak gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj ličnoj veb stranici.

Starost onih koji primaju injekcije ograničena je na 60. Ljudima sa hroničnim bolestima, trudnicama i onima koji su imali respiratornu infekciju u poslednje dve nedelje zabranjeno je vakcinisanje.

Rusija je razvila dve vakcine protiv kovid-19, Sputnik V, iza koje stoji Ruski fond za direktna ulaganja i drugu koju je razvio Institut Vektor u Sibiru, a za obe završna ispitivanjia tek treba da budu završena, navodi AP.

Vakcina Sputnik V daje se u dva navrata, s tim da se druga doza prima 21 dan nakon prve.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track