VRUĆA DOBRODOŠLICA ZA AVIONE F-16: Rusi razorili aerodrom Strij pripremljen za prve lovce koje Danska šalje Ukrajini!
Foto: Shutterstock

VRUĆA DOBRODOŠLICA ZA AVIONE F-16: Rusi razorili aerodrom Strij pripremljen za prve lovce koje Danska šalje Ukrajini!

Planeta -

Niz napada ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na grad Strij u Lavovskoj oblasti izazvali su podaci ruske obaveštajne službe o skorom raspoređivanju ukrajinskih lovaca F-16. Informaciju o ovom pitanju izneli su ukrajinski informativni resursi.

Prema iznetim podacima, u Striju, koji ima neophodnu infrastrukturu, uključujući aerodrom i strateški važan železnički čvor, planirano je razmeštanje prve eskadrile lovaca F-16 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Ovaj potez se vidi kao značajno povećanje vojne moći Ukrajine i potencijalna pretnja regionima na zapadnim granicama Rusije.

Napominje se da su kao odgovor na ove informacije ruske Vazdušno-kosmičke snage preduzele ciljane akcije kako bi neutralisale mogućnost da neprijatelj koristi ovu infrastrukturu.

Meta za raketne udare bili su ključni objekti sposobni da podrže funkcionisanje aerodroma i železničkog saobraćaja, što bi trebalo da otežava mogućnost transporta i upravljanja avionima.

F-16, avion
foto: Pmil collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Jevlaš rekao je da će se za baziranje lovaca F-16 koristiti specijalni bunkeri i podzemna infrastruktura.

Danska postaje prva koja isporučuje Kijevu lovce F-16; Holandija odložila isporuku do jeseni

Danska će postati prva zemlja koja će Ukrajini isporučiti borbene avione F-16 u okviru međunarodne vojne podrške, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kraljevine.

Prva serija aviona biće isporučena ovog leta, pod uslovom da se završe sve pripremne faze, uključujući obuku ukrajinskih pilota i pripremu neophodne infrastrukture.

Holandija je takođe potvrdila svoje učešće u inicijativi, planirajući da se pridruži programu transfera boraca ove jeseni.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izrazila je nadu da će svi uslovi za početak isporuka biti uspešno ispunjeni, istakavši važnost potpunog ispunjavanja uslova za obuku kadrova i tehničku bazu.

Južna koreja, F-16, raketa
foto: Printscreen/Twitter

U stvari, Holandija je trenutno odložila isporuku borbenih aviona za skoro šest meseci.

Trenutno ukrajinski piloti prolaze obuku. Obuka ima za cilj da što brže i efikasnije pripremi posade za rad sa stranom opremom.

Prvi lovci koje je Zapad obećao Kijevu mogu se pojaviti u Ukrajini posle Uskrsa, koji ove godine pada na 5. maj, izjavio je Ilja Jevlaš, predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, čini se da je ta izjava bila ironična, s obzirom da se o dolasku aviona u Kijev priča već više od godinu dana, a termini su stalno pomerani.

Belgija takođe šalje F-16 u Ukrajinu, kako navode ‘što pre’, dok novac za lovce planira da otme od ruskih zaplenjenih sredstava.

Ukupno će koalicija lovaca, koju čine Danska, Holandija i Norveška, prebaciti u Ukrajinu oko 60 aparata F-16, međutim kao što vidimo, tajming i količina se redovno menjaju. Sa druge strane, saveznici su nedavno obećali da će Kijevu obezbediti avione sa „većim udarnim sposobnostima“.

F-16, Rat u Ukrajini
foto: Printscreen, Shutterstock

Istovremeno, nebo nad Ukrajinom postaće najopasnije bojno polje na koje su naišli ovi američki lovci u svojoj istoriji dugoj preko četrdeset godina. F-16 će ​​morati da se suprotstavi naprednim ruskim sistemima protivvazdušne odbrane kao što su S-300 i S-400.

Osim toga, Moskva ima ogromnu flotu Su-35 i MiG-31 naoružanih raketama dugog dometa R-37. Tako će lovci F-16 u Ukrajini biti ugroženi čak i u trenutku poletanja – odmah će biti u dometu ruskih sistema PVO.

Šef Pentagona Lojd Ostin rekao je pre samo nekoliko dana da će F-16, kao i piloti i osoblje za podršku lovcima koje su obučavali američki saveznici, početi da pristižu u Ukrajinu 2024. godine.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16, karakteristike F-16
foto: Printscreen Oruzjeonline

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita.

Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Bonus video:

05:48

ZAMISLITE SCENARIO U KOME RUSI OSVAJAJU OVA DVA MESTA, TO BI BIO KRAJ RATA Aleksandar Radić o mogućem epilogu sukoba u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track