RUSIJA POKAZALA OGROMNU MOĆ! PARADA POBEDE U MOSKVI: Svečani defile na Crvenom trgu, učestvovalo više od 9.000 vojnika VIDEO, FOTO
Foto: YouTube/CNN-News18

RUSIJA POKAZALA OGROMNU MOĆ! PARADA POBEDE U MOSKVI: Svečani defile na Crvenom trgu, učestvovalo više od 9.000 vojnika VIDEO, FOTO

Planeta -

Rusija slavi 79. godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je vojna parada povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, a ruski predsednik Vladimir Putin će 21. put izvršiti smotru kao glavnokomandujući vojske.

Svečanoj paradi u Moskvi prisustvovaće i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

U nekim delovima zemlje povodom Dana pobede - 9. maja već su održane vojne parade.

Vojne parade održane su u Vladivostoku, Novosibirsku, Habarovsku, Ulan Udeu, Čiti, Južno-Sahalinsku.

U paradi učestvuje više od 9.000 ljudi

U Paradi pobede u Moskvi, kako je ranije najavljeno, ove godine će učestvovati više od 9.000 ljudi i više od 70 komada tehnike, kao i dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži".

Rusija, Vojna Parada
foto: YouTube/CNN-News18

U Rusiji se svake godine 9. maja, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, održavaju parade pobede u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

Tadašnji Sovjetski savez je u Drugom svetskom ratu izgubio oko 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

Rusija, Vojna Parada
foto: YouTube/CNN-News18

Rusija nije pozvala zvaničnike "neprijateljskih zemalja" na paradu

Rusija nije poslala pozivnice za današnju vojnu paradu ambasadorima i zvaničnicima zemalja koje smatra neprijateljskim, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija, Vojna Parada, Moskva
foto: YouTube/CNN-News18

Zaharova je istakla za TAS da zvaničnici "neprijateljskih zemalja" nisu pozvani na paradu za Dan pobede treću godinu zaredom.

- One nisu pozivane od 2022. godine jer režimi u tim zemljama vode, hajde da to formulišemo kao neprijateljsku politiku, to je termin koji je uveden, ali oni zapravo vode agresivnu politiku prema našoj zemlji, a mi to formulišemo kao hibridni rat - navela je Zaharova.

Parada pobede, Dan pobede
foto: Printscreen YouTube

Prema njenim rečima, Rusija je na paradu pozvala boračke organizacije iz "neprijateljskih zemalja".

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se okupljenima:

Rusija će činiti sve da ne dođe do svetskog sukoba, ali nećemo nikome dozvoliti da nam preti. Naše strateške snage su uvek u pripravnosti, poručio je Putin. On je svim građanima čestitao Dan pobede.

On je podsetio da je sudbina čovečanstava rešavana u veličanstvenim bitkama koje su odigrale kod Moskve, Kurska, Sevastopolja...

1 / 17 Foto: YouTube/CNN-News18

Počeo je defile ruske armije.

Među njima su budući stručnjaci za komunikacije, radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu, psiholozi i prevodioci, pravnici i finansijski stručnjaci.

Crvenim trgom marširaju i vojnici žene.

Rusija, Vojna Parada, Moskva
foto: YouTube/CNN-News18

Crvenim trgom prolaze kadeti Mihajlovske vojne artiljerijske akademije, glavnog centra za obuku pripadnika artiljerijskih i raketnih jedinica.

Među onima koji su završili akademiju, njih 163 dobilo je zvanje Heroja Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije.

Pored tribina prolaze vojnici 38. posebne železničke brigade.

Na čelu formacije je komandant brigade pukovnik Igor Orlov.

Danas vojnici-železničari obnavljaju pruge u zoni Specijalne vojne operacije i obezbeđuju nesmetano napredovanje vojnih vozova.

Posle brojnih pešadijskih jedinica, počeo je moćni defile tenkovskih i artiljerijskih jedinica, sistema PVO, raketnih jedinica...

Pored tribina prolazi mehanizovana kolona strateških raketnih trupa.

U njenom sastavu su autonomni lanseri raketnog sistema „jars“ 54. gardijske raketne divizije.

Maršu se pridružuje kolona protivvazdušnih raketnih sistema S-400 „trijumf“ 549. zenitno-raketnog puka sa ordenom Lenjina i Crvene zastave Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Borbene karakteristike ovog sistema, koje su postavili ruski dizajneri, u potpunosti su potvrđene rezultatima praktične upotrebe tokom specijalne vojne operacije.

Danas raketne trupe u potpunosti koriste izuzetne mogućnosti za prenos ovog sistema i njegovu sposobnost da zasigurno pogodi metu bilo gde u svetu.

Raketne formacije naoružane sistemima „jars“ ostaju ogromna sila nuklearnog obuzdavanja i pouzdan garant bezbednosti Ruske Federacije.

Dan pobede, Parada pobede
foto: Printscreen YouTube

Poslednji u paradnoj formaciji vojne tehnike su oklopni transporteri na točkovima na platformi „bumerang“ sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije.

Počinje deo vazdušni deo parade

Iznad Crvenog trga je čuveni „kubanski dijamant“ koji čine devet akrobatskih timova Su-30 i MiG-29 „Ruski vitezovi“ i „Striži“.

Dan Pobede, Parada pobede
foto: Printscreen YouTube

Završava se vojna parada posvećena 79. godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom tj. Drugom svetskom ratu.

Na kraju parade vojni muzičari iz kombinovanog orkestra izvode pesmu „Domovina“.

Uz zvuke marša „Opraštanje Slovenke“, orkestar napušta Crveni trg.

Parada pobede je završena!

Živela 79. godišnjica velike pobede!

Slava veteranima Velikog otadžbinskog rata!

Čestitamo svim građanima Rusije veliki praznik!

1 / 20 Foto: YouTube/CNN-News18

Kurir.rs/Agencije/Sputnjik/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track