BITKOIN OSVAJA SVET: Turci, očajni zbog pada vrednosti lire, sve više se okreću kripto valutama, njima plaćaju i ČAJ!
Foto: EPA Sedat Suna

pohod na turke

BITKOIN OSVAJA SVET: Turci, očajni zbog pada vrednosti lire, sve više se okreću kripto valutama, njima plaćaju i ČAJ!

Planeta -

Da kriptovalute polako postaju "mejnstrim" i da su se na bitkoin navikli i oni malo tradicionalniji, vidi se na primeru jedne lokalne čajdžinice u Turskoj.

Naime, čajdžinica u Čorumu je prva u zemlji gde je moguće čaj - omiljeno piće turaka - platiti bitkoinima.

„Svi koje poznajemo u Čorumu počinju da ulažu u kripto valute. Mislimo da će za oko pet godina papirna valuta propasti, zameniće je digitalna. Zato smo želeli da budemo u dobroj poziciji “, rekli su suvlasnici Husein Nalci i Kerem Kutai Iildirim.

„Stariji kupci misle da je to pomalo apsurdno. Smejali su nam se ali su nam sad iz prodavnice kebaba pored tražili da im naučimo", rekli su oni.

Turska lira dramatično je pala prošlog meseca nakon šokantne odluke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da otpusti guvernera centralne banke Nacija Agbala.

To je četvrti guverner koji je ostao bez pozicije za manje od dve godine, a lira je izgubila polovinu vrednosti od krize 2018. godine. Inflacija je dosegla šestomesečni rekord u martu sa 16,19 posto, daleko iznad cilja od 5 posto, a stopa nezaposlenosti je i dalje visoka - preko 12 procenata.

Najnovija ekonomska previranja dovela su do porasta trgovine kriptovalutama u Tuskoj, a investitori se nadaju da će u nedavnom skoku bitkoina pronaći "utočište" od inflacije, prenosi Gardijan.

turska lira, menjačnjica, Turska
foto: AP / Lefteris Pitarakis

Podaci američkog istraživača Čenjnalisa koje je analizirao Rojters pokazuju da je obim trgovine od početka februara do 24. marta naglo skočio na 218 milijardi lira tokom vikenda kada je Agbal otpušten, sa nešto više od 7 milijardi lira u istom periodu 2020. godine.

Podaci su pokazali da se kriptovalutom vrednom 23 milijarde lira trgovalo u prvih nekoliko dana nakon najave smene guvernera, u poređenju sa milijardu lira u istom vremenskom rasponu prethodne godine.

Turske Gugl pretrage za kriptovalutom takođe su postigle rekord u nedelji pre uklanjanja Agbala. Guverner, koji je na mesto šefa centralne banke došao u novembru, bio je u sukobu sa Erdoganom oko skoka kamatnih stopa. Za razliku od mišljenja ekonomskih stručnjaka, predsednik je ostao pri tvrdnji da visoke kamatne stope izazuvaju inflaciju.

Novi rekord Bitokina izazvao je interesovanje za digitalnu valutu širom sveta; investitori i kompanije su uprkos upozorenjima da nije stabilan, prigrlili novu valutu.

"Turci vole stabilnu valutu zbog naše istorije visoke inflacije“, rekao je Rojtersu Ozgur Guneri, izvršni direktor berze kripto valuta BtkTurk. "Zbog toga su generacije za generacijom Turaka ulagale u zlato, nekretnine i dolare“ dodao je on.

bitkoin
foto: Profimedia

Tursko interesovanje za kriptovalute raste već godinama, delom zbog toga što za njih vlada mišljenje da su imune na inflaciju. Do sada Ankara nije uradila ništa kako bi regulisala ili oporezovala prostor digitalnih valuta, što dodatno privlači mlade, tehnološki vešte Turke ovoj valuti.

Erdogan je nedavno ponovio pozive da Turci ulažu zlato i devize koje se drže ispod dušeka kako bi ojačali domaća finansijska tržišta. Nedavne ekonomske nevolje u zemlji značajno su uzdrmale njegovu vladajuću Stranku pravde i razvoja. Sa naglim krajem višegodišnjeg snažnog ekonomskog razvoja, podrška stranci je naglo opala.

U Sirius Koinu, blagajni za kriptovalute koja se nalazi u blizini juvelirnice u Kapali čaršiji, vlasnik blagajne Mehmet kaže posao cveta. Vlasnici se spremaju da pokrenu sopstvenu trgovinsku berzu do kraja godine.

„Svi žele da se brzo obogate. Turci nisu izuzetak“, kaže Mehmet.

Najpoznatija kriptovaluta na svetu dostigla je juče novi rekord od 62.628,57 dolara za jedan bitkoin.

Generalno, cena bitkoina je u poslednjih godinu dana skočila čak 809,45 odsto, a 446,11 odsto u poslednjih šest meseci. Procenjuje se da je njegova tržišna kapitalizacija premašila cifru od 1,15 milijardi dolara.

Vrednost bitkoina raste od 2017. godine, kada je vredeo manje od 1.000 dolara.

Od samog početka, kurs bitkoina podložan je velikim oscilacijama. Najpre su beleženi usponi i padovi od nekoliko desetina evra, da bi ubrzo počelo da se radi o stotinama i hiljadama evra.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track