IZRAELSKA OFANZIVA NA GAZU: Novi napadi, Netanjahu objavio rat Hamasu, navodno bačena zabranjena bomba
Foto: EPA/HAITHAM IMAD

blog

IZRAELSKA OFANZIVA NA GAZU: Novi napadi, Netanjahu objavio rat Hamasu, navodno bačena zabranjena bomba

Planeta -

Sukobi Izraelaca i Palestinaca na Bliskom istoku ušli su u drugu nedelju. Broj žrtava raste, naročito na palestinskoj strani koja je objavila da je za sedam dana poginulo 197 osoba, uključujući i 58 maloletnih lica. Izraelski premijer najavljuje novi rat sa Hamasom.

12.45 Moskva: Palestinkso-izraelski sukob je pretnja i za Rusiju

Palestinsko-izraelski sukob predstavlja pretnju Rusiji ukoliko se nekontrolisano razvije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je to rekao novinarima, komentarišući opasku ruskog predsednika da se ovaj sukob odvija u neposrednoj blizini ruskih granica, prenosi Tass.

"Bliskoistočni region nije na nekom drugom kontinentu, to je susedni region, to je ono što se podrazumevalo pod neposrednom blizinom. Ovaj sukob između Palestine i Izraela zaista predstavlja pretnju u slučaju njene nekontrolisane eskalacije i razvoja", dodao je Peskov.

Rusija, Moskva
foto: Profimedia

12.29 Kina zauzela stranu

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji predsedavao je sastankom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) o situaciji u Izraelu i Palestini.

"Kao odgovor na trenutne tenzije, Kina zagovara prekid vatre kao trenutni prioritet. Najoštrije osuđuje nasilna dela protiv civila i još jednom poziva obe strane u sukobu da odmah zaustave vojne i neprijateljske akcije. Izrael mora posebno da bude uzdržan", rekao je Vang.

"Međunarodna podrška je obaveza. Savet bezbednosti mora preduzeti efikasne mere u vezi s palestinsko-izraelskim sukobom, ponoviti čvrstu podršku 'rešenju dve države' i smiriti situaciju", istakao je Vang.

"Pozivamo Sjedinjene Države da preuzmu odgovarajuće odgovornosti, zauzmu pravičan stav i podrže Savet bezbednosti u obavljanju njegove dužnosti u ublažavanju tenzija, ponovnoj izgradnji poverenja i rešavanju situacije, rekao je on dodajući da je 'rešenje dve države" krajnji izlaz."

On je rekao da je "rešenje dve države" krajnji izlaz i da Kina podržava obnavljanje mirovnih pregovora između Palestine i Izraela što je pre moguće na tog rešenja i "uspostavljanja potpuno suverene i nezavisne države Palestine zasnovane na granici 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

12.13 Sirene na jugu Izraela

Sirene koje upozoravaju na raketni napad oglasile su se jutros u nekoliko južnih izraelskih zajednica u blizini Gaze, uključujući grad Aškelon i i gradove Kisufim i Ein Hašloša, javljaju izraelski mediji.

12.10 Erdogan: Zaustavite masakr

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan zatražio da se hitno prekine izraelski "masakr" nad Palesticima.

"Celo čovečanstvo bi trebalo da se ujedini protiv okupatora Izraela, koji ne okleva da napadne i svetilišta", rekao je Erdogan tokom razgovora sa papom.

12.02 Navodno bačena zabranjena fosforna bomba

Društvenim mrežama širi se snimak raketiranja Pojasa Gaze za koji se tvrdi da je dokaz da je Izrael raketirao palestinsku teritoriju fosfornom bombom.

11.30 Ubijen Hasim Arbu Harbid, komandant Islamskog džihada

Izraelske snage ubile su komandanta severnog sektora Islamskog džihada u Gazi, prenosi Harec.

Husam Abu Harbid je rukovodio operacijama organizacije na severu Gaze, kako je navedeno. Islamski džihad nije odmah potvrdio vest o njegovoj pogibiji.

Izraelski mediji prenose da je Abu Harbid bio na toj poziciji od kraja 2019. godine pošto je njegovog prethodnika Bahau Abu al Atu takođe ubila izraelska vojska.

11.15 Humanitarna katastroga u Gazi

Višednevno bombardovanje Hamasovih položaja u Gazi gurnulo je ovu već siromašnu enklavu u humanitarnu katastrofu. Opširnije pročitajte OVDE

10.32 Izraelska avijacija uništila 15 km Hamasovih tunela

Komanda izraelskih oružanih snaga potvrdila je da je izraelska ratna avijacija rano jutros izvela seriju vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi i da je tom prilikom uništeno 15 kilometara tunela koje koriste jedinice palestinskog Hamasa, kao i prebivališta devetorioce zapovednika Hamasa.

Žitelji Gaze su potvrdili da su ih u ranim jutarnjim časovima probudile detonacije navodeći da je jutrošnje bombardovanje bilo najžešće od kako je pre nedelju dana izbio sukob. Opširnije pročitajte OVDE.

Gaza, Izraelska vojska
foto: EPA / Alaa Badarneh

9.07 SAD blokiraju izjavu SB UN

SAD su u nedelju treći put blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa, rekla su dvojica upućenih diplomata za Tajms of Izrael.

Izjavu su predložili Norveška, Tunis i Kina nakon jučerašnjeg vanrednog zasedanja SB UN posvećenog eskalaciji sukoba u Izraelu i Pojasu Gazi, a u njoj se obe strane pozvali na trenutni prekid sukoba i deeskalaciju napetosti, prenela je agencija TASS.

Predstavnici SAD nisu komentarisali izjavu, a članice SB UN imaju vremena da do danas u podne razmotre izjavu, navodi Tajms of Izrael.

Gaza, Izraelska vojska
foto: EPA / ALAA BADARNEH

8.14 Uzaludni pozivi na prekid vatre

Diplomate u Savetu bezbednosti UN i ministri spoljnih poslova 57 muslimanskih zemalja sazvali su hitne sastanke kako bi zatražili prekid krvoprolića na Bliskom istoku.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je na jučerašnjem virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN da "SAD neumorno rade preko diplomatskih kanala" da poostignu prekid borbi.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, rešena da skrene usmerenje spoljne politike sa Bliskog istoka i Avganistana, za sada odbija da kritikuje ono što radi Izrael u tom sukobu ili da pošalje izaslanika visokog nivoa u region.

SAD su za sada blokirale višednevne napore Kine, Norveške i Tunisa da izdejstvuju u Savetu bezbednosti UN izdavanje saopštenja, uključujući poziv na prekid neprijateljstava.

Gaza, AP, Al Džala
foto: AP/Mahmud Hams

Predstavnici muslimanskih zemalja iz 57-člane Organizacije islamske zajednice (OIC) sastali su se juče virtuelno da traže od Izraela prekid napada u kojima se ubijaju palestinski civili u pojasu Gaze.

Saudijski ministar spoljnih poslova Faisal bin Farhan pozvao je medjunarodnu zajednicu da preduzme hitne akcije da bi se smesta prekinule vojne operacije.

Na sastanku OIC Turska i neke druge zemlje su takođe kritikovale američke napore uz koje su su Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i druge islamske zemlje potpisale bilateralne sporazume sa Izraelom da normalizuju odnose, zanemarujući neuspele međunarodne pokušaje za postizanje dugoročnog mira izmedju Izraela i Palestinaca.

7.55 Bela kuća vredno radi

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio da njegova administracija radi sa Palestincima i Izraelcima kako bi se smirila situacija u pojasu Gaze.

"Verujemo da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive bezbedno, da imaju podjednake uslove za slobodu, prosperitet i demokratiju", izjavio je Bajden u video snimu emitovanom na događaju kojim se obeležava muslimanski praznik Eid el Fitr, preneo je Rojters.

Bajden je dodao da će Bela kuća nastaviti da razgovara sa Palestincima i Izraelcima i ostalim regionalnim partnerima kako bi se išlo ka smirivanju situacije.

7.50 AP traži istragu

Glavna urednica američke novinske agencije Asošiejted pres Sali Bazbi zatražila je nezavisnu istragu povodom izraelskog bombardovanja zgrade u Gazi, u kojoj su bili smešteni novinari AP-a i drugih medija, ističući da javnost ''zaslužuje činjenice''.

Ranije u toku dana je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da je "obaveštajna kancelarija palestinske terorističke organizacije bila u toj zgradi i da je odatle organizovala terorističke napade na izraelske civile, zbog čega je objekat bio legitimna meta".

Bazbi je rekla da AP nije do sada video nijedan dokaz od izraelskih zvaničnika kojim bi se opravdalo bombardovanje i rušenje dvanaestospratnice u subotu, prenosi Rojters.

7.20 Serija vazdušnih udara

Izraelska ratna avijacija izvela je rano jutros seriju masivnih vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi, samo nekoliko sati nakon što je premijer Benjamin Netanjahu najavio novi, četvrti rat s palestinskim Hamasom koji upravlja Pojasom Gaze.

U jutrošnjem, 10-minutnom napadu gađani su ciljevi na širem gradskom području Gaze, akcija izraelske avijacije trajala je duže od jučerašnje, najsmrtonosnije do sada u kojoj je poginulo 42 Palestinaca i prema podacima iz izveptaja AP, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.

Iz izraelske vojske je saopšteno da su napadi izvedeni na prebivališta devetorioce zapovednika Hamasa širom Gaze, ali za sada nema podataka o broju žrtava i materijalnoj šteti.

Lokalni mediji su preneli da su u jutrošnjem udaru na meti izraelskih raketa i bombi bile i glavne priobalne saobraćajnice u zapadnim delovima grada, zgrade bezbednosnih službi, a iz loklane elektrodistribucije je saopšteno da je oštećen dalekovod iz jedine elektrane koja snabdeva električnom energijom veći deo južnih delova grada Gaze.

U jučerašnjem TV obraćanju naciji premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je nastavak vazdušnih udara "punom snagom, do daljeg, jer Izrael namerava da Hamasu naplati visoku cenu", a podršku je dobio i od svog političkog rivala, ministra odbrane Izraela Benija Ganca.

Pripadnici Hamasa su takođe nastavili sa raketiranjem naseljenih mesta u Izraelu, lansirajući projektile iz stabenih četvrti Gaze.

Jedna raketa Hamasa pogodila je sinagogu u gradu Aškelonu na jugu Izraela samo nekoliko sati pre večernje službe povodom praznika Šavut, ali nije bilo povređenih, potvrđeno je iz službi za vanredne situacije.

U jučerašnjim vazdušnim udarima izraelske ratne avijacije na stambene četvrti čitave porodice su ostale zatrpane u ruševinama, a prašina, staklo i delovi zgrada pokrili su gradske ulice u Gazi.

Palestinski izvori iz Gaze su sinoć saopštili da je broj stradalih civila nakon nedelju dana sukoba sa Izraelom dostigao 197 i da među ima 58 maloletnika i 34 žene.

Vi od 250 ranjenih građana Gaze je evakuisano u Egipat na lečenje i oporavak od povreda, potvrdili su palestinski medicinski zvaničnici, preneo je ranije jeruslimski dnevnik Tajms of Izrael.

Prema zvaničniom podacima u jučerašnjim izraelskim napadima poginulo je ukupno 42 ljudi, a među njima je bilo čak desetoro dece, preneo je ranije Rojters.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja