Najnovije vesti

ZBOG KLIMATSKIH PROMENA LOSOSI ŽIVI SKUVANI U RECI: Šokantan snimak iz SAD, nepogodi dodatno doprineo i čovek! VIDEO
Foto: Screenshot YT

tuga

ZBOG KLIMATSKIH PROMENA LOSOSI ŽIVI SKUVANI U RECI: Šokantan snimak iz SAD, nepogodi dodatno doprineo i čovek! VIDEO

Planeta
10:49h

Losos u reci Kolumbji skuvao se gotovo živ kada su temperature vode porasle tokom rekordnog talasa vrućina na severozapadu Tihog okeana, grupa aktivista za zaštitu životinja zabeležila je uznemirujući prizor.

Video koji je u utorak objavila neprofitna organizacija Kolumbija Riverkiper prikazuje grupu lososa kako pliva u rečnoj pritoci prekrivenoj crvenim lezijama i bijelim gljivicama kao rezultat stresa i izloženosti ekstremnim temperaturama, piše Gardijan.

Na dan snimanja videa, reka je dostigla temperaturu od 21 ° C, što je smrtonosno za ove ribe ako su joj izložene duže vreme. Zakon o čistoj vodi zabranjuje da temperature reke porastu iznad 20 ° C.

Ova scena je još jedan primer tragičnih smrti prouzrokovanih vrućinom. Ona je već ubila stotine ljudi širom pacifičkog severozapada i Kanade, verovatno izazivajući smrt više od milijardu morskih životinja i doprinoseći požarima širom regiona.

Ali ovo se nije dogodilo samo zbog toplotnog talasa, već su situaciju u reci pogoršale brojne brane koje decenijama usporavaju protok vode širom države Vašington i šire, podižući temperaturu vode.

Desetine hiljada lososa još uvek živi u rekama Kolumbija i Donja Zmija, a kako se te reke dodatno zagrevaju u naredna dva meseca, moglo bi se dogoditi da mnoge ribe uginu. S obzirom na to da se losos iz reke Snejk već smatra ugroženim, gubitak samo malog dela njihove populacije mogao bi imati strašne posledice.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track