Najnovije vesti

EGOISTA Donald Tramp: Sada je moja zgrada najviša na Menhetnu!
Foto: Profimedia / JOE RAEDLE

DVE DECENIJE OD NAPADA NA AMERIKU

EGOISTA Donald Tramp: Sada je moja zgrada najviša na Menhetnu!

Planeta

Ovako je tadašnji građevinski magnat, a danas bivši predsednik Amerike, 11. septembra 2001. po podne prokomentarisao teroristički napad

Stravične scene... Eksplozija posle udara aviona u kulu STC
Stravične scene... Eksplozija posle udara aviona u kulu STCfoto: Profimedia

Video-snimak prve reakcije Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD, na teroristički napad na Ameriku postao je ponovo viralan na 20. godišnjicu tragedije u kojoj je ubijeno gotovo 3.000 ljudi! Njujorški milijarder je pre 20 godina bio građevinski magnat i jedan od najpoznatijih žitelja Velike jabuke.

Bez empatije

Tog utorka po podne, dok se dim na Menhetnu još nije razišao, a Amerika i svet još bili u šoku posle rušenja kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra, novinari TV stanice WWOR iz Nju Džerzija pozvali su Trampa za komentar.

- Donalde, imate jednu od zgrada u finansijskoj četvrti. Da li ste pretrpeli oštećenje, šta se dogodilo tamo,- upitao ga je analitičar Alan Markus.

Trampov odgovor je bio sve samo ne prikladan u tom trenutku.

- Moja zgrada u 40. ulici je bila druga najviša na donjem Menhetnu. Najviša je bila Svetski trgovinski centar. Sada je moja zgrada najviša na Menhetnu - rekao je Tramp.

- Nedavno sam razgovarao sa svojim zaposlenima, iako je zgrada sedam ili osam blokova dalje od Svetskog trgovinskog centra, ispred se nalazi otpad, cigle, kamenje, malter i čelik visok pola metra - nastavio je on.

O napadu 11. septembra 2001. - Sve Trampove neistine

Nedeljnik Njuzvik objavio je listu, u najmanju ruku, neistinitih izjava koje je Donald Tramp dao, a koje su povezane sa terorističkim napadom na Ameriku.

16. novembar 2015. - Tramp izjavljuje kako je on prvi u svojoj knjizi "Amerika kakvu zaslužujemo" (The America We Deserve) naveo da Osama bin Laden priprema napad na kule bliznakinje STC. Istina je da su obaveštajci još 1999. upozorili na pretnju koju Bin Laden predstavlja.

21. novembar 2015. - Tramp izjavljuje kako je video muslimane u Nju Džerziju da slave rušenje kula STC. Policija nije primila nikakvu prijavu, a ni istraživanje novinara nije potvrdilo ove navode.

23. novembar 2015. - Tramp na predizbornom mitingu izjavljuje kako je tog dana lično video da ljudi skaču sa kula STC. Međutim, njegova kula se nalazi oko osam kilometara dalje i nikako nije mogao da vidi potresne scene.

12. april 2016. - Tramp izjavljuje Tajmu kako je primio 150.000 od federalnih vlasti kao pomoć jer je dozvolio ugroženima da koriste njegovu zgrada. Utvrđeno je da je u pitanju novac namenjen za finansijski oporavak, a Tramp ga je koristio za podmirivanje gubitka od iznajmljivanja prostorija, a ne za pomaganje drugima.

18. april 2016. - Tramp izjavljuje kako je "pomalo pomagao" da se očiste ruševine kula STC. Istina je da ga niko nije video na mestu rušenja zgrada.

29. jul 2019. - Tramp izjavljuje da je proveo mnogo vremena na "nultoj tački". Istina je da je nekoliko dana posle napada obišao berzu na Volstritu, koja se nalazi nekoliko blokova dalje.

Video-snimak Trampove reakcije na dan kada se obeležava 20. godišnjica napada šerovao je na društvenim mrežama Ron Filipkovski, bivši federalni tužilac.

Pregledan je više od 250.000 puta. Snimak je bio u žiži pažnje javnosti tokom predizborne kampanje 2016. godine. Trampova reakcija bez empatije i prepuna egoizma nije iznenadila mnoge.

Menadžer

- Donald je jednostavno bio Donald. On je menadžer svog prezimena, čak i tog dana - rekao je analitičar Alan Markus, koji je inače Trampov prijatelj.

Za uspomenu i dugo sećanje... Donald Tramp sa policajcima
Za uspomenu i dugo sećanje... Donald Tramp sa policajcimafoto: Printscreen Twiter

Propustio ceremoniju - Obišao policajce

Donald Tramp je propustio zvaničnu ceremoniju kojom je u Njujorku obeležena 20. godišnjica terorističkog napada. Na ceremoniji su bili sadašnji predsednik Džo Bajden i bivši šefovi Bele kuće Bil Klinton i Barak Obama.

Bivši američki predsednik je obišao pripadnike Policijske stanice broj 17. na Menhetnu, s kojima je pozirao na više fotografija. Nije propustio priliku da još jednom ponovi kako su izbori 2020. bili pokradeni i da optuži Bajdena da je nesposoban zbog povlačenja iz Avganistana i zato jer je ostavio talibanima oružje vredno desetine milijardi dolara.

Međutim, Trampova tvrdnja da je sad njegova zgrada najviša na Menhetnu nije istinita. Kako prenosi Njuzvik, posle rušenja STC najviša zgrada bila je ona koja se nalazi u ulici Pajn broj 70 i nešto više od osam metara je viša od Trampovog tornja koji ima četiri sprata više.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja