KANDIDUJEM SE ZA KANCELARA NEMAČKE, A NE ZA DIREKTORA CIRKUSA: Smireni i pragmatični Olaf prvi u redu da nasledi Angelu Merkel
Foto: CARSTEN KOALL / AFP / Profimedia

zovu ga šolcomat!

KANDIDUJEM SE ZA KANCELARA NEMAČKE, A NE ZA DIREKTORA CIRKUSA: Smireni i pragmatični Olaf prvi u redu da nasledi Angelu Merkel

Planeta -

Aktuelni ministar finansija i bivši gradonačelnik Hamburga kandidat je Socijaldemokratske partije (SPD) za kancelara na nedeljnim izborima

Kandidujem se za kancelara Nemačke, a ne za direktora cirkusa, ovim rečima uzvratio je Olaf Šolc (63), kandidat Socijaldemokratske partije (SPD), na kritike da ne pokazuje previše emocija, da je uštogljen i ima mehaničke pokrete! Upravo ovaj advokat, koga mnogi nazivaju Šolcomat, ima najveće šanse da posle nedeljnih izbora na mestu kancelara zameni Angelu Merkel, koja posle 16 godina ide u zasluženu političku penziju.

Nemačka, Nemački izbori, izbori u Nemačkoj, grafika
foto: Kurir

Veliki uspon

Šolc, ministar finansija u aktuelnoj vladi u Berlinu, najzaslužniji je za to što se njegov SPD nalazi u vođstvu prema poslednjim anketama. Kako prenosi Fajnenšel tajms, pre samo nekoliko meseci socijalisti su imali podršku od 14 odsto birača, a danas su ubedljivo prvi sa 26 odsto podrške.

Uoči poslednjeg TV duela... Šolc, Berbok i Lašet
Uoči poslednjeg TV duela... Šolc, Berbok i Lašetfoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Ostali kandidati - Premijer i poslanica

Preostala dva kandidata koja imaju iole ozbiljnije šanse da zamene Angelu Merkel su Armin Lasšet iz njene konzervativne koalicije CSU/CDU i Analena Berbok iz Zelenih. Lašet je premijer savezne države Severna Rajna-Vestfalija i relativno je nepoznat "običnim građanima" iz drugih delova Nemačke. On je lošiji kandidat od Markusa Zedera, ali je CSU morala da popusti pred većom sestrinskom strankom. Na drugoj strani, Berbokova je poslanica u Bundestagu sa gotovo nikakvim iskustvom u državnim poslovima. Uz to, obrukala se pošto je otkriveno da je plagirala više delova svoje knjige. Oni su daleko neiskusniji od Šolca, koji ima višedecenijski staž u politici.

- Ovi izbori će biti posebni. Prvi put u posleratnoj istoriji Nemačke aktuelni kancelar se ne kandiduje za reizbor. Sada se postavlja pitanje koga birači žele da vodi zemlju. Mislim da je većina za to da ja budem taj - rekao je Šolc nedavno. Istina, Šolc je odneo ubedljivu pobedu, prema mišljenju većine, na sva tri televizijska duela sa preostala dva kandidata za kancelara - Armina Lašeta iz vladajućih konzervativaca CDU/CSU i Analene Berbok iz Zelenih.

Šolc se poslednjih meseci pozicionirao kao prirodni naslednik Angele Merkel. Čak je pozirao i za naslovnu stranu jednog popularnog magazina držeći ruke kao kancelarka (Angelin dijamant, prim. aut.). Bivšeg gradonačelnika Hamburga opisuju kao vrlo smirenog i pragmatičnog političara, baš kao što je to bila i odlazeća kancelarka.

Dobar govornik

Na nedavnom mitingu u Lajpcigu pokazao je svu svoju veštinu. U početku je delovao tek kao zbunjeni proćelavi penzioner koji se trudi da ostane van debate, ali za samo nekoliko minuta masa pristalica mu je jela iz ruke, dok je ponavljao najjače parole koje su postale prepoznatljivi moto SPD - neće biti smanjenja poreza za bogate, penzije su stabilne, biće više socijalnih stanova i ograničićemo emitovanje ugljen-dioksida.

Prvi put u istoriji - Direktan okršaj

Prvi put u istoriji doći će do direktnog okršaja dva kandidata za kancelara na istom biračkom mestu. U izbornoj jedinici 61, u kojoj je i Potsdam, obračunaće se Šolc i Berbokova. Obično su kandidati za kancelara birali sigurne izborne jedinice. Ipak, imajući u vidu da je nemački izborni sistem mešovit, pa se u parlament ulazi i sa stranačkih lista, njih dvoje će verovatno ući u Bundestag nezavisno od ishoda okršaja u Potsdamu. Mandat osvojen pobedom nad direktnim protivkandidatom, međutim, bio bi šlag na torti budućeg kancelara.

- Pandemija koronavirusa je pokazala ko je najvažniji u krizi, medicinske sestre, domaćice, kasirke i dostavljači. Pandemija je pokazala na čijim leđima leži naše društvo - rekao je Šolc praćen burnim aplauzom. Obećao je i da će u prvoj godini vlasti povećati cenu minimalca na 12 evra za sat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track