EKSPLOZIV NESTAJE IZ SKLADIŠTA AMERIČKE VOJSKE I POJAVLJUJE SE GDE NE BI SMEO: Šokantni izveštaji pokazuju ko sve krade i kako!
Foto: EPA / TIAGO PETINGA

nije naivno

EKSPLOZIV NESTAJE IZ SKLADIŠTA AMERIČKE VOJSKE I POJAVLJUJE SE GDE NE BI SMEO: Šokantni izveštaji pokazuju ko sve krade i kako!

Planeta -

Jedan američki marinac, specijalista za eksplozivne naprave, biovao je sve više zabrinut - za Ameriku i za građanski rat za koji se plašio da će uslediti nakon predsedničkih izbora.

I tako je, blok po blok, ukrao 6 kilograma plastičnog eksploziva C4 sa poligona za obuku kampa Ležen.

"Nemiri, priča o oduzimanju oružja, video sam kako se ova zemlja kreće ka strašnoj nepoznatoj budućnosti“, napisao je kasnije ovaj narednik u izjavi na sedam stranica vojnim istražiteljima.

"Imao sam samo jednu stvar na umu, a to je da štitim svoju porodicu i svoja ustavna prava.

Njegov zločin bi možda ostao neotkriven, ali su vlasti imale sreće 2018. dok su istraživale još jednu krađu iz Ležena, ogromne baze na obali Severne Karoline. U tom drugom slučaju, eksploziv je završio u rukama nekih srednjoškolaca, prenosi AP.

Ovo nisu izolovani slučajevi. Stotine, a moguće i hiljade granata, desetine kilograma plastičnog eksploziva, kao i nagaznih mina i raketa ukradene su ili izgubljene od strane američkih oružanih snaga tokom protekle decenije, prema tekućoj istrazi Asošiejted presa o neuspehu vojske da obezbedi sve svoje ratno oružje. Mnogo više eksploziva je prijavljeno kao nestalo i kasnije je pronađeno.

Vojnici su falsifikovali evidenciju da bi prikrili neke krađe, a u drugim slučajevima nisu prijavili eksploziv koji je nestao, pokazuju istražni dosijei. Dešavalo se da jednostavno nisu uspeli da sačuvaju eksploziv.

Posledice mogu biti smrtonosne, zaključuje AP.

U avgustu je eksplodirala artiljerijska granata u reciklažnom dvorištu u Misisipiju. Kris Šmit je pravio pauzu na poslu od vrućine, pio vodu i žvakao duvan. Odjednom se našao u situaciji da drži kolegu sa posla koji je obilno krvario iz nogu. Nesrećni čovek je tu i umro .

"Bez ikakvog razloga", rekao je Smit u intervjuu.

eksploziv
foto: Youtube prtscr / AiirSource Military

Dva dana kasnije, na deponiji pronađen netaknut projektil. Lokalno odeljenje šerifa saopštilo je da je to oružje koji se koristi u haubici, artiljerijskom oružju dugog dometa.

Istražni organi sumnjaju da su granate poticale iz kampa Šelbi, baze Nacionalne garde vojske udaljene oko 40 milja. Portparol Nacionalne garde Misisipija, potpukovnik Didri Smit rekla je da ne zna za nikakve dokaze da je granata odande.

Prema federalnim vlastima, lopovi su i ranije pikirali Šelbija. Čovek je povređen u eksploziji u svojoj kući u Galfortu u Misisipiju 2012. godine kada je pokušao da otvori jednu od 51 protivtenkovske granate AT-4 izvađene iz Šelbijevog poligona za obuku. Pet osoba priznalo je krivicu po federalnim optužbama.

Neke krađe su privukle pažnju na lokalnom nivou, kao što se dogodilo 2019. godine, kada su rakete za obuku pronađene u kućama nedaleko od Fort Huda u Teksasu. AP je otkrio druge koje nisu javno prijavljene, među kojima su krađe u kampu Ležen i slučaj iz 2013. u kojem je 36 štapića nečuvanog TNT-a ukradeno tokom vežbe u vazduhoplovnoj bazi Klark na Filipinima.

eksploziv
foto: Youtube prtscr / AiirSource Military

Vojni zvaničnici su rekli da su "lopovi u redovima" mala manjina pripadnika vojske i da su u poređenju sa zalihama ukupne količine izgubljenog ili ukradenog eksploziva minorne.

"Želimo da broj bude na nuli, tako da nema gubitka, ali to ne znači da ne shvatamo ozbiljno gubitke koji su se desili", rekao je portparol Pentagona.

Eksplozivne naprave su pronalažene u kućama i skladišnim jedinicama, unutar vojnih kasarna i pored puteva, čak i na graničnom prelazu između SAD i Meksika. To nisu bili zarđali ratni trofeji izbačeni sa dedinog tavana. Poticali su iz vojnih pošiljki ili baza. Mnoge su uzeli pripadnici vojske.

Istraga AP-a o nestalom oružju pokazala je da su loša odgovornost i insajderske krađe doveli do gubitka više od 2.000 komada vojnog vatrenog oružja od 2010. Neki pištolji su korišćeni u civilnim zločinima, pronađeni kod zločinaca ili prodati uličnim bandama.

Kao odgovor, Kongres će zahtevati od vojske da zakonodavcima svake godine daje detaljne izveštaje o gubicima i krađama.

Jedna stvar koju te reforme neće učiniti: otežati krađu eksploziva kao što je C4. Eksplozive je teže "prebrojati" nego vatreno oružje.

Dok trupe proveravaju oružje u oružarnicama i van njih, eksploziv se deli sa punktova za snabdevanje municijom uz pretpostavku da će biti detonirani.

Iako bi najmanje dve osobe trebalo da potpišu izveštaje o potrošnji, to je više kao kod časti. Ako se eksploziv ne upotrebi i nestane, to može znati samo lopov. Eksplozivi možda nemaju pojedinačne serijske brojeve za praćenje, a plastični eksplozivi se lako sakriju jer se, poput plastelina, mogu seći ili oblikovati.

Loše vođenje evidencije i nadzor omogućili su jednom vojniku stacioniranom u Kvantiku u Virdžiniji da ukrade konzerve eksploziva i detonatora. Ta krivična istraga je takođe otkrila da je drugi tehničar za municiju uzeo četiri fragmentacione granate lažno snimivši da su eksplodirale tokom obuke, što niko nije doveo u pitanje.

AP je tražio detaljne podatke od sve četiri uslužne grane koji pokrivaju gubitak ili krađu eksploziva od 2010. do 2020. godine.

Vojska je dala grafikon koji obuhvata skoro 1.900 unosa za nestale eksplozive, od kojih je otprilike polovina pronađena. Većina je lasifikovana kao C4 / TNT. Ostale kategorije uključivale su artiljeriju, minobacače, nagazne mine, granate, rakete i oklopne granate od 40 mm ispaljene iz lansera.

Tabela je predstavljala mukotrpan, ručni pregled zapisa, rekao je portparol vojske potpukovnik Brendon Keli. Čak i uz taj popis, istražitelji nisu uvek mogli da odrede količine, tako da, na primer, nije bilo moguće tačno znati koliko je kilograma C4/TNT-a zastupljeno u 1.066 unosa, rekao je Keli.

Vazduhoplovstvo je pokazalo grafikon koji navodi da je oko 23 kilograma C4, više od 244 metra detonirajuće vrpce i nekoliko desetina oklopnih granata od 40 mm nestalo, a da nisu pronađene. Portparolka Sara Fioko rekla je da je stopa gubitka u zalihama eksploziva u vrednosti od 25 milijardi dolara mali delić procenta. „Vazduhoplovstvo radi veoma dobro u pogledu odgovornosti za eksplozive“, napisla je Fioko.

Mornarica je saopštila da je ukradeno samo 20 ručnih bombi, a da su sve osim dve pronađene. Kada je AP objavio vojne istražne izveštaje koji pokazuju da su dodatne 24 granate prijavljene da su nestale iz brodske oružarnice 2012. godine, portparol mornarice poručnik Luis Oldridž rekao je da je slučaj „izvan zahteva za čuvanje 2-godišnjeg lokalnog zapisa“.

Ove praznine u izveštajima znače da zvanični brojevi gubitaka i krađa koje je prikupila Kancelarija sekretara za odbranu potcenjuju puni obim problema. Na primer, službe ne moraju da prijavljuju Pentagonu gubitke ili krađe manje od 4,5 kilograma C4, iako svaka filijala može imati strože interne propise.

"Brojke su izuzetno male kod gubitaka u eksplozivu" rekao je za AP u junu glavni portparol Pentagona Džon Kirbi.

AP je takođe otkrio desetine istraga o eksplozivima koje su sprovele Pomorska kriminalistička istražna služba, Vojna komanda za kriminalističke istrage i Služba za kriminalističke istrage odbrane. U većini od ova 63 slučaja, vojska nije shvatila da je eksploziv nestao dok ih neko nije pronašao tamo gde ne bi trebalo da bude.

Kurir.rs / AP, Foto: EPA / TIAGO PETINGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track