NIŠTA OD SLANJA BRITANSKIH VOJNIKA U UKRAJINU Volas: Malo je verovatno da će iko poslati trupe da izazove Rusiju!
Foto: EPA/ANDY RAIN

Hladan tuš za kijev

NIŠTA OD SLANJA BRITANSKIH VOJNIKA U UKRAJINU Volas: Malo je verovatno da će iko poslati trupe da izazove Rusiju!

Planeta -

Britanija i njeni saveznici "malo je verovatno" da će poslati trupe u odbranu Ukrajine ako Rusija izvrši invaziju na tu zemlju, rekao je britanski sekretar za odbranu.

„Ne bi trebalo da zavaravamo ljude kako bismo“, rekao je Ben Volas za časopis Spectator. Ukrajinci su toga svesni.

Rusija je premestila hiljade vojnika blizu istočnih granica Ukrajine, što je navelo zapadne sile da apeluju na predsednika Vladimira Putina da deeskalira tenzije.

Moskva je negirala planove za napad i zatražila hitne razgovore sa SAD.

Rusija je u petak zahtevala striktna ograničenja aktivnosti vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD u zemljama istočne Evrope.

Alijansa je prvobitno bila uspostavljena da brani Evropu od mogućih pretnji iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

U intervjuu za Spectator, Volas je rekao da Ukrajina „nije članica NATO-a, tako da je malo verovatno da će iko poslati trupe u Ukrajinu da izazove Rusiju“.

„Zato se diplomatski trudimo da kažemo Putinu da to ne radi“, rekao je on i dodao da su „oštre ekonomske sankcije“ najverovatniji oblik odvraćanja.

Volas je ranije rekao da Velika Britanija stoji „rame uz rame sa narodom Ukrajine“ i ostaje odlučna da ih podrži.

Ranije ove nedelje, britanski premijer Boris Džonson upozorio je Putina na „značajne posledice“ bilo koje „destabilizujuće akcije“ u regionu.

Ukrajina se graniči i sa EU i sa Rusijom, ali kao bivša sovjetska republika ima duboke društvene i kulturne veze sa Rusijom.

Kremlj je optužio Ukrajinu za provokaciju zbog njene ambicije da se pridruži NATO-u.

U predlozima objavljenim u petak, Rusija je postavila niz radikalnih zahteva - uključujući i zahtjev od zemalja koje su se pridružile NATO-u nakon pada Sovjetskog Saveza da ne raspoređuju trupe ili oružje u oblastima u kojima se mogu smatrati prijetnjom Rusiji.

Teški bombarderi i ratni brodovi ne bi bili dozvoljeni u oblastima izvan njihovog nacionalnog vazdušnog prostora ili voda iz kojih bi mogli da pokrenu napad kao deo predloga. To bi značilo da NATO uopšte ne igra nikakvu ulogu ni u jednoj od tri baltičke republike ili Poljskoj, kao i da mora da odustane od bilo kakvih planova da se Ukrajina i Gruzija na kraju pridruže zapadnom savezu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je u subotu da su predlozi pokušaj da se izbegne mogući vojni sukob.

On je rekao da je Moskva spremna da održi razgovore sa SAD u nastojanju da "vojni ili vojno-tehnički scenario konfrontacije pretvori u politički proces koji će zaista ojačati vojnu bezbednost", prenela je ruska agencija Interfaks.

SAD su rekle da su otvorene za diskusiju, ali da bi takođe stavile na sto svoje brige.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki takođe je rekla u petak da „neće biti razgovora o evropskoj bezbednosti bez naših evropskih saveznika i partnera”.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track