PRVI PUT Američki špijunski avioni leteli uz granicu Belorusije, pa put nastavili uz rusku, osmatrali Donbas, pa nazad istom rutom
Foto: Printscreen/Twitter

Osmatranje iz zavetrine

PRVI PUT Američki špijunski avioni leteli uz granicu Belorusije, pa put nastavili uz rusku, osmatrali Donbas, pa nazad istom rutom

Planeta -

RC-135W izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva nastavio je treći dan intenzivni let nad istočnom evropom, samo što je ovaj put u osmatračko-špijunsku misiju uključio i po prvi put Belorusiju.

Naime ivan je poleteoiz jedne od RAF baza u Velikoj Britaniji i dok je bio nad severnim morem uključio je transponder, što je zabeležila i aplikacija Flajt radar, koja je pratila let ovog osmatračkog aviona čitavu misiju koja je započela prvo iznad Poljske, zatim uz granicu sa Belorusijom, što je za sad prvi zabeleženi slučaj da su NATO izviđaki avioni počeli da osmatraju i Belorusiju, ali treba reći iz Poljske i da nisu ušli u beloruski vazdušni prostor.

Američki RC-135W zatim je ušao u vazdušni prostor Ukrajine i let nastavio iz rusku granicu, pored Donbasa do Odese, gde se letelica okrenula i istom rutom nastavila nazad sve do Velike Britanije.

Interesantno je to što je ova misija usledila posle nedavne Britanske koja se takođe odvijala nad Ukrajinom.

Inače ove godine špijunski i avioni za praćenje elektronskog saobraćaja osim nad Crnim Morem intenzivirali su osmatračke letove nad samom istočnom Evropom. Inače do pre 11 meseci te zadatke obavljali su izviđački dronovi RQ-4 Globalhawk, ali su oni povučeni i ustupli su mesto avionima RC-135W koji su leteli do tad leteli nad Baltikom.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track