ERDOGAN BI DA POSREDUJE IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE Iz Kijeva poručeno: Treba da pokažemo Putinu da nemamo slabu tačku
Foto: Wolfgang Schwan / Shutterstock Editorial / Profimedia

istočna kriza

ERDOGAN BI DA POSREDUJE IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE Iz Kijeva poručeno: Treba da pokažemo Putinu da nemamo slabu tačku

Planeta -

Turska se ponudila da bude posrednik u pregovorima Rusije i Ukrajine. Dok se čeka odgovor iz Moskve, oglasio se ukrajinski ministar spoljnih poslova i poručio da Kijev želi mirno rešenje ali da će, u slučaju napada Rusije, uzvratiti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u intervjuu za NTV rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina u Tursku, s predlogom da ugosti obe strane kako bi se pronašao diplomatski put za mir.

"Očekujem odgovor Moskve", rekao je turski predsednik i dodao da je potreban dijalog povodom ruske zabrinutosti za bezbednost, ali i da je potrebno objasniti Moksvi da neki od njenih zahteva nisu ostvarivi.

"Nadam se da Rusija neće izvesti oružani napad ili okupirati Ukrajinu. Takav korak ne bi bio mudar ni za Rusiju, ni za region. Postoji potreba za dijalogom u kom će se saslušati Rusija i ukloniti razlozi za njenu razumljivu zabrinutost", rekao je predsednik Erdogan dodajući da bi Turska morala da postupi kao članica NATO-a u slučaju napada.

Ankara ima dobre odnose i sa Mokvom i sa Kijevom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i aneksiji Krima. I dok tesno sarađuje s Rusijom na polju energetike, Ankara je Ukrajini prodala sofisticirane dronove, podseća RTS.

"Ponavljam sa smo spremni da uradimo šta je neophodno i preneo sam te poruke i predsedniku Putinu i predsedniku Zelenskom", rekao je Erdogan dodajući da su obe stane uveene u iskrenost i dobre namere Turske.

Ankara se još u novembru ponudila da bude posrednik, a prethodne nedelje su diplomatski izvori rekli da su i Ukrajina i Rusija otvorene za takvu ulogu Turske u rešavanju krize.

Erdogan je najavio da će početkom februara posetiti Zelenskog u Ukrajini, kao i da će se uskoro videti ili čuti s Putinom.

U međuvremenu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je prvi plan predsednika Rusije Vladimira Putina destabilizacija Ukrajine, bez korišćenja vojne sile. "Njemu treba da se pokaže da nemamo slabu tačku", poručio je Kuleba.

Kuleba da Ukrajina ne planira nikakvu ofanzivu, kao i da su posvećeni diplomatiji. Međutim, ako Rusija odluči da želi borbu, Ukrajina će uzvratiti, rekao je on.

"Pripremamo se za odbranu, sve rizike shvatamo ozbiljno, ali plan A je deeskalacija", rekao je Kuleba i dodao da je broj ruskih vojnika na granici sve veći, kao i da su u toku sajber napadi, kao i širenje dezinformacija.

Situacija na istoku Ukrajine pogoršala se poslednjih meseci. Kijev, Vašington i NATO navode da Rusi nagomilavaju snage na granici sa Ukrajinom, ali i u Belorusiji, i da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

Rusija to negira, ali traži bezbednosne garancije, između ostalog i to da Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Moskva je juče dobila pisane odgovore Sjedinjenih Država i NATO-a na tražene bezbednosne garancije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je odgovor u skladu sa onime što su javno iznosili, kao i da politika otvorenih vrata ostaje politika Alijanse.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track