AMERIKA NIJE USPELA DA UPLAŠI KINU: Peking navodno namerava da Moskvi pruži i vojnu i ekonomsku podršku!
Arhivska fotografija, Foto: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / KREMLIN

direktno

AMERIKA NIJE USPELA DA UPLAŠI KINU: Peking navodno namerava da Moskvi pruži i vojnu i ekonomsku podršku!

Planeta -

Kina je već odlučila da pruži Rusiji ekonomsku i finansijsku podršku tokom njenog rata protiv Ukrajine i razmišlja o slanju vojnih zaliha poput naoružanih dronova, strahuju američki zvaničnici.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izneo je američki slučaj protiv invazije na „intenzivnom“ sedmočasovnom sastanku u Rimu sa svojim kineskim kolegom Jangom Đečijem, ističući da je Moskva glumila da je zainteresovana za diplomatiju dok se pripremala za invaziju. a takođe i da je ruska vojska jasno pokazivala znake slabosti.

Američka delegacija u Rimu nije očekivala da će kineske diplomate pregovarati, videći ih kao dostavljače poruka Pekingu.

„Bila je to intenzivna sedmočasovna sesija, koja odražava ozbiljnost trenutka, kao i našu posvećenost održavanju otvorenih linija komunikacije“, rekao je visoki zvaničnik administracije. „Ovaj sastanak nije bio o pregovaranju o konkretnim pitanjima ili ishodima, već o iskrenoj, direktnoj razmeni mišljenja.

Upitan da li je bio uspešan, zvaničnik je odgovorio: „Pretpostavljam da zavisi od toga kako definišete uspeh, ali verujemo da je važno zadržati otvorene linije komunikacije između Sjedinjenih Država i Kine, posebno u oblastima u kojima se ne slažemo.

Međutim, Amerikanci su otišli ​​sa pesimističkog sastanka u Rimu da će kineska vlada promeniti mišljenje o podršci Moskvi.

„Ovde je ključ prvo navesti Kinu da preračuna i preispita svoju poziciju. Ne vidimo znake te ponovne evaluacije“, rekao je drugi američki zvaničnik upoznat sa diskusijama. „Već su odlučili da će pružiti ekonomsku i finansijsku podršku i to su danas istakli. Pitanje je zaista da li će ići dalje.”

Na vrhu liste ruske vojne kupovine u Kini su naoružani dronovi i različiti oblici municije, ali bilo kakav vojni transfer ne bi bio jednostavan.

„Obe strane razumeju da ne dele zajedničke sisteme, pa je to čini problematičnim“, rekao je zvaničnik. CNN je izvestio da ruska vojska takođe traži pakete obroka, naglašavajući svoje ozbiljne logističke probleme u dužem i težem sukobu nego što je očekivala.

Rusiji je najhitnije potrebna ekonomska i finansijska pomoć, suočena sa razornim sankcijama koje su uvele SAD i njihovi saveznici od invazije 24. februara. Zemlja je u opasnosti da otplati dug, sa dve otplate kamata u sredu, iako će imati grejs period od 30 dana.

Moskva nije u mogućnosti da pristupi skoro svim od svojih 640 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi, ali još uvek drži deo tih rezervi u juanima, tako da će Peking moći da se uključi i pruži hitnu pomoć.

U Vašingtonu postoji pesimizam u pogledu mogućnosti da se Kina odvrati od sukoba sa Rusijom, uglavnom zato što vidi da se partnerstvo pokreće sa vrha.

„To je zaista projekat Si Đinpinga. On u potpunosti, suštinski stoji iza ovog bližeg partnerstva sa Rusijom“, rekao je američki zvaničnik. Niže u redovima ima više skepticizma, ali Si i Putin su se povezali oko zajedničkog pogleda na SAD kao teških i visokonamernih, i odlučni da okončaju period američke globalne dominacije.

Ako Kina podrži Rusiju u njenom obračunu sa Zapadom, Bajdenova administracija će pomeriti fokus na ubeđivanje saveznika, posebno u Evropi, da preispitaju svoje odnose sa Pekingom. Salivan treba u utorak u Pariz na razgovore sa francuskom vladom.

„Sjedinjene Države veruju da je ovde ključ pažljiv proces dijaloga i diskusije sa Evropom o tome šta Kina otkriva o svojoj globalnoj politici i prioritetima“, rekao je američki zvaničnik. „Naš cilj je u suštini da pažljivo angažujemo Kinu, stavljajući Evropljane do znanja [šta radimo] sve vreme, ali ako postane jasno da se [Kina] kreće u drugom pravcu, neka tako bude.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track