DRAMATIČNO U UN: Izglasana promena o pravu veta stalnih članica Saveta bezbednosti, tvrde da nije upereno protiv Rusije!
Foto: EPA / Justin Lane

opasno

DRAMATIČNO U UN: Izglasana promena o pravu veta stalnih članica Saveta bezbednosti, tvrde da nije upereno protiv Rusije!

Planeta -

193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojile su konsenzusom u utorak (26. aprila) rezoluciju kojom se od pet stalnih članica Saveta bezbednosti zahteva da opravdaju upotrebu veta.

Invazija Rusije na Ukrajinu ponovo je pokrenula reformu, koja je pozdravljena aplauzom u sali.

Ova mera ima za cilj da natera nosioce veta SAD, Kinu, Rusiju, Francusku i Britaniju da „plate veću političku cenu" kada koriste veto da ponište rezoluciju Saveta bezbednosti, rekao je ambasador koji je zatražio da ostane anoniman.

Nejasno je da li će pet stalnih članica koristiti veto manje ili više - pošto bi mogli da predlože kontroverzne tekstove, znaju da će njihovi rivali staviti veto samo da bi ih naterali da javno opravdaju svoj stav.

Ova mera, prvi put predložena pre više od dve godine, predviđa da se Generalna skupština sazove u roku od 10 radnih dana nakon uloženog veta "da bi se održila rasprava o situaciji na koju je veto uložen", navodi se u tekstu.

Skoro 100 zemalja pridružilo se Lihtenštajnu u kosponzoru reforme, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku - brzi skup podrške koji je izazvao široko iznenađenje u UN.

Međutim, ni Rusija ni Kina nisu bile među sponzorima. Diplomata jedne od dve zemlje, koji je tražio da ostane neimenovan, kritikovao je taj potez, rekavši da će time još više "podeliti" UN.

Ova mera će „stvoriti novu proceduru“, rekao je ambasador Lihtenštajna Kristijan Venavezer, koji je insistirao da predlog „nije protiv nikome“.

„Nije uperen protiv Rusije“, rekao je on, uprkos činjenici da je do oživljavanja predloga došlo pošto se Savet bezbednosti pokazao nesposobnim da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, zbog moći veta Moskve.

Iz perspektive SAD, Rusija je dve decenije zloupotrebljavala svoje pravo veta i predloženi tekst ima za cilj da popravi situaciju.

Gospodin Venaveser je rekao da tekst ima za cilj da „promoviše ulogu (Ujedinjenih nacija), da promoviše multilateralizam i da promoviše glas svih nas koji nismo nosioci veta i koji nismo u Savetu bezbednosti o pitanjima međunarodnog mira i bezbednosti „.

Tekst je neobavezujući i ništa ne sprečava zemlju koja je iskoristila veto da odbije da objasni svoje postupke Generalnoj skupštini.

Ali njegova primena će „rasvetliti“ korišćenje veta i „blokade“ u okviru Saveta bezbednosti, rekao je jedan ambasador, pod uslovom da ostane anoniman.

Pored svojih pet stalnih članova, Savet bezbednosti ima i 10 članova koji se biraju na dve godine, bez prava veta.

Među kosponzorima rezolucije bili su – pored Ukrajine – i Japan i Nemačka, koje se nadaju da će postati stalne članice u potencijalno proširenom Savetu bezbednosti.

Ali ni Brazil ni Indija, dva druga potencijalna kandidata za stalnu poziciju u Savetu, nisu na listi kosponzora koju je dobio AFP.

Kurir.rs/Straits Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track