92. DAN RATA! Novi snimak Iskandera u akciji! Zaharova pripretila zapadnim novinarima VIDEO
Foto: AP, EPA

blog

92. DAN RATA! Novi snimak Iskandera u akciji! Zaharova pripretila zapadnim novinarima VIDEO

Planeta -

Danas je 92. dan rata u Ukrajini

Najvažniji događaji, četvrtak 26. maj

- Rusi koristili "Iskander" za udar na vojni objekat u Ukrajini

- Šolc: Putin će pregovarati tek kada shvati da ne može da slomi odbranu Ukrajine

- Svetska banka: Rat u Ukrajini može dovesti do globalne recesije

Novinari iz zapadnih zemalja biće proterani iz Rusije ukoliko Jutjub blokira pristup njenim brifinzima

To je najavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova svake nedelje drži brifinge o aktuelnim temama u vezi sa spoljnom politikom Rusije, koji prenosi Jutjub i druge platforme, podseća Rojters.

Moskva čeka da Kijev prihvati ruske zahteve i prihvati realnu situaciju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

"Moskva čeka da Kijev prihvati zahteve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji" - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o tome kakve ustupke Moskva očekuje od Kijeva.

On je dodao da ovo nisu teritorijalni ustupci.

- Još jednom ponavljam, Kijev treba da prepozna de fakto situaciju i samo trezveno proceni - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li se to odnosi i na teritorijalne ustupke.

Rusi koristili "Iskander" za udar na vojni objekat u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak lansiranja krstareće rakete R-500 "iskander-k" na vojni objekat u Ukrajini, javlja agencija RIA Novosti.

Na snimku se vidi kako operativno-taktički raketni sistem "iskander-k" stoji u šumovitom području. Potom raketa R-500 izleće iz lansera i polako se, okrećući se u vazduhu, kreće ka cilju. Portparol ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da su tokom proteklog dana raketne snage i artiljerija pogodile 62 komandna mesta, 407 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, 47 artiljerijskih i minobacačkih jedinica, kao i tri skladišta municije.

Basurin: Moguće da još ima ukrajinskih vojnika u "Azovstalju"

Moguće je da se pojedini pripadnici ukrajinskih bezbednosnih snaga i dalje nalaze na teritoriji čeličane "Azovstalj" u Marijupolju jer nije bilo koordinacije među njihovim komandantima, izjavio je zamenik šefa milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Azovstalj, Marijupolj, fosforne bombe
foto: Printscreen/Twitter

"Nedostatak koordinacije generalne komande u 'Azovstalju' doveo je do toga da je svako živeo na svoj način, svako se skrivao u svom kutku, tako da je moguće da ćemo ih naći", naveo je Basurin, a prenosi Tas. On je dodao da bi "potpuno čišćenje" "Azovstalja" trebalo da traje od dve do tri nedelje jer je reč o velikoj teritoriji. "Ima mesta za skrivanje", objasnio je Basurin. Rusko Ministarstvo odbrane je 20. maja saopštilo da je "potpuno oslobođena čeličana 'Azovstalj'", koja je bila poslednja linija odbrane ukrajinskih snaga u Marijupolju.

Šolc: Putin će pregovarati tek kada shvati da ne može da slomi odbranu Ukrajine

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas u Davosu u Švajcarskoj da Vladimir Putin već nije uspeo da ostvari svoje strateške ciljeve.

Olaf Šolc
foto: EPA / Andreas Gora / POOL

On je upozorio da bi cena za ruski režim mogla biti ogromna, dodajući: „Putin će ozbiljno pregovarati tek kada shvati da ne može da slomi odbranu Ukrajine“.

"Neće biti mira pod diktatom. Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi", dodao je Šolc.

Reakcija Nemačke na invaziju Rusije na Ukrajinu mesecima je bila pod lupom zbog značajne zavisnosti Nemačke od ruskog gasa.

Ukrajina: Ponuda Rusije da deblokira crnomorske luke je ucena

Ukrajina je optužila Rusiju da ucenjuje međunarodnu zajednicu nakon što je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko govorio o mogućoj deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka u zamenu za ukidanje nekih sankcija, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajina je zauvek izgubila Azovsko more, tvrdi zamenik premijera Krima

Zamenik premijera Vlade Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine, rekao je da je „Ukrajina zauvek izgubila Azovsko more“, prenosi ruska prorežimska agencija RIA Novosti.

„Ukrajina je zauvek izgubila Azovsko more. Luke u regionima Zaporožja i Hersona nikada više neće biti ukrajinske. Siguran sam da će, nakon ujedinjenja naših regiona sa Rusijom, Azovsko more, baš kao i ranije će postati isključivo more Ruske Federacije“, rekao je Georgij Muradov.

RIA takođe citira Vladimira Rogova, zvaničnika kojeg je Rusija postavila u okupiranoj Zaporožkoj oblasti, koji je rekao istu stvar – da se Zaporoška i Hersonska oblast nikada neće vratiti pod kontrolu Kijeva.

Rusija je anektirala Krim nakon invazije 2014. Ukrajina je više puta govorila da neće pristati ni na jedan mirovni plan koji ne uključuje vraćanje svih okupiranih delova pod kontrolu Kijeva. Dmitrij Medvedev, bliski saveznik Vladimira Putina, ponovo je rekao da Rusija neće pristati ni na jedan sporazum koji ne priznaje Krim kao rusku teritoriju.

Svetska banka: Rat u Ukrajini može dovesti do globalne recesije

Dejvid Malpas, šef Svetske banke, upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da dovede do globalne recesije s obzirom na rastuće cene hrane, energije i đubriva.

Malpas navodi da su mnoge evropske zemlje i dalje previše zavisne od ruskih energenata, gasa i nafte. On je rekao da bi ruski prekid u isporuci gasa mogao da izazove „značajno usporavanje“ ekonomske aktivnosti u regionu.

On dodaje da veće cene energenata već utiču na nemačku ekonomiju, jednu od najvećih u svetu.

Rusija i Ukrajina su među najvećim proizvođačima đubriva i hrane. Malpass, koji je juče govorio u SAD, rekao je da zemlje u razvoju već osećaju nestašicu.

Snage Donjecka i Luganska: U našem zarobljeništvu je 8.000 ukrajinskih boraca

Oko 8.000 ukrajinskih boraca su ratni zarobljenici na teritoriji koju kontroliše vojska u oblastima Luganska i Donjecka, tvrde separatisti.

Lider Narodne Republika Lugansk Rodino Mirošnik rekao je ruskoj prorežimskoj novinskoj agenciji Tass: „Imamo mnogo zatvorenika. Naravno, ima ih mnogo na teritoriji Narodne Republike Donjeck, ali imamo i dosta zatvorenika. njih. Ukupan broj je oko 8000“.

„To je mnogo, a bukvalno stotine novih stižu svakog dana“, dodao je on. Ova informacija nije nezavisno proverena.

Britanski obaveštajci pišu o teškim porazima ruske elitne jedinice

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je jutros novi izveštaj vojne obaveštajne službe u kojem se opisuju neuspesi ruskih elitnih vazdušno-desantnih jedinica.

Elitne ruske vazdušno-desantne jedinice, poznatije kao Vazdušno-desantne snage, pretrpele su velike gubitke od početka rata, navodi se u izveštaju.

Jedinica, koja broji oko 45.000 vojnika, bila je umešana u nekoliko „značajnih taktičkih neuspeha“, pišu britanski obaveštajci.

To uključuje pokušaj napada na Kijev preko aerodroma Hostomel u martu, zastoj napretka ispod reke Izjum od početka aprila i nedavno neuspešan i skup pokušaj da se pređe reku Donjeck u blizini Siverskog“, navodi se u izveštaju.

„VDV je poslata u misije za koje bi bilo bolje koristiti težu oklopnu pešadiju i pretrpela je velike gubitke tokom rata“, navodi se u izveštaju.

„Neuspele misije ove jedinice će verovatno odražavati strateške greške u korišćenju tog resursa i neuspeh ruskih snaga da obezbede prevlast u vazduhu“, navodi se u izveštaju.

„Zloupotreba VDV odražava loše izbalansiranu situaciju u ruskoj vojsci uprkos 15 godina velikih ulaganja“, zaključili su britanski obaveštajci.

Britanija: Na rusku agresiju treba odgovoriti silom, a ne pokoravanjem

Britanska šefica diplomatije Liz Trus je uoči današnje posjete BiH rekla da su pokušaji dodvoravanja Vladimiru Putinu "opasni".

0421486463, Liz Tras
foto: Ian Davidson / Alamy / Alamy / Profimedia

"Agresiji Rusije ne treba pružati otpor, na nju treba odgovoriti silom. Moramo biti odlučni da obezbedimo pobedu Ukrajine slanjem vojne pomoći i sankcija Rusiji. Sada više ne možemo da skinemo noge sa gasa", rekla je Trus.

Južna Koreja će isporučiti Ukrajini gas maske u vrednosti od milion evra

Južna Koreja planira da isporuči gas maske i filtere u vrednosti od milion evra u sklopu novog paketa pomoći Ukrajini, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.U saopštenju se navodi da će treći paket pomoći uključivati opremu neophodnu za zaštitu od zračenja, hemijsku i biološku zaštitu i da će stići u Ukrajinu sledećeg meseca, prenosi TASS.

Južna Koreja je prethodnim paketima pomoći snabdela Kijev šlemovima, oklopnim prslucima i lekovima.

Ukrajina je više puta tražila od Južne Koreje da joj isporuči oružje i orudje, ali Seul navodi da je taj zahtev problematičan

Ruska vojska zauzela Liman

Na sedištu gradske uprave u Limanu na istoku Ukrajine zavijorile su se tri zastave zastava slobode (sa srpom i čekićem), ruska i zastava Donjecke Narodne Republike, sa čime je potvrđeno da je ovaj grad u ruskim rukama.

Ruska vojska nastavlja operacije

Ruske trupe pokušavaju da poboljšaju taktičku situaciju u regionu Izjuma i nastavljaju ofanzivu na Slavjansk. Cilj ooperacije je preuzimanje pune kontrole nad Limanom i poboljšanje njihovog položaja kod Severodonjecka i Avdejevke. Borbe se vode i u pravcu Bahmuta.Rusi napadaju u oblasti Kamiševahi, Lima i Nagorn.

Kuleba: NATO ništa ne preduzima u ratu sa Ukrajinom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je NATO da ništa ne preduzima u vezi sa ratom u Ukrajini, dok je hvalio EU za pomoć.

"Alijansa je, kao institucija potpuno gurnuta na margine i ne radi bukvalno ništa. Žao mi je što ovo moram da kažem", rekao je Kuleba na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je naglasio da njegova optužba nije upućena svim zemljama NATO-a.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track