MOĆNI TOR ŠTITI RUSKE TRUPE! Ministarstvo odbrane objavilo snimak: Ukrajinski dron nije imao šanse VIDEO
Foto: Printscreen YouTube

oružje

MOĆNI TOR ŠTITI RUSKE TRUPE! Ministarstvo odbrane objavilo snimak: Ukrajinski dron nije imao šanse VIDEO

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak borbenog rada taktičkih protivvazdušnih raketnih sistema Tor-M2, koji su oborili dron tokom specijalne operacije u Ukrajini.

U izveštaju ministarstva se navodi da protivavionski topnici daju trupama ultra-pouzdan štit od vazdušnih napada danonoćno. Sistem PVO poznaje svakog „vazdušnog neprijatelja“ iz vida, bilo da su to avioni, helikopteri, krstareće i balističke rakete, ili dronovi.

Na početku snimka prikazani su radni radari i borbena vozila koja se kreću po terenu iz različitih uglova. Operateri, pošto su pronašli cilj na udaljenosti od 28 kilometara, pustili su ga da odleti malo bliže kako bi se uverili u svoje namere. Nakon toga, proračun je izdao komandu za lansiranje rakete. Prikazan je volej i let rakete i ona pogađa cilj. Izložen je i oboreni dron.

"Mogućnosti mašine omogućavaju da vidite male ciljeve do odvojeno letećih ptica. Najčešće su to u celom našem radu bile bespilotne letelice, kako male tako i velike, kao što je Bairaktar. Najčešće koriste male izviđačke bespilotne letelice za utvrđivanje položaja stojećih trupa direktno“, rekao je komandant baterije Roman.

Prema njegovim rečima, „Tor” može da vrši izviđanje, otkriva, preuzima pratnju i lansira na metu dok se kreće brzinom do 45 kilometara na čas.

Kako su rekli protivavioni, moraju da menjaju položaje nekoliko puta u smeni, jer je ukrajinski obaveštajac „pravi lov” na komplekse. Opasnost je minimizirana zbog sposobnosti "Tora" da kombinuje marš i borbene režime. Da bi se pripremio za volej, potrebno mu je samo nekoliko sekundi - samo podignite antenu i pronađite metu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track