NASA LANSIRALA MIKROSATELIT U SVEMIR: Plan je da postave svemirsku stanicu na Mesecu VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

nauka

NASA LANSIRALA MIKROSATELIT U SVEMIR: Plan je da postave svemirsku stanicu na Mesecu VIDEO

Planeta -

NASA je u svemir lansirala mikrosatelit jedva veći od mikrotalasne u okviru programa vraćanja ljudske posade na Mesec.

Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE (Kapston) uspešno je lansirana sa novozelandskog poluostrva Mahia.

"Naš neverojatan tim upravo je poslao Kapston na putanju u lunarnu orbitu", rekao je Bredli Smit iz NASA-e.

Ako sve pođe po planu, Kapston će za četiri meseca krenuti u pravolinijsku orbitu oko Meseca. Najbliža pozicija tokom orbite biće oko 1600 kilometara udaljena od Meseca, a najduža na nekih 70.000 kilometara udaljenosti.

Kapston bi trebalo da kruži oko Zemljinog prirodnog satelita najmanje šest meseci kako bi naučnici bolje razumeli karakteristike orbite. Odnosno, piše NASA, pokazaće slažu li se NASA-ini modeli sa realnom potrebom za snagom i pogonom kako bi se održala orbita.

Ovaj mali satelit, težine kofera, zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku stanicu Gejtvej (Gateway) koja bi trebalo da kruži oko Meseca i služi kao polazna tačka za istraživanje našeg prirodnog satelita.

Gejtvej bi takođe trebalo da posluži za proučavanje naše planete, heliofizike, lunarne i planetarne nauke, nauke o pojavi života, astrofizike i istraživanja fundamentalne fizike.

Drugim rečima, piše Frans pres, omogućiće bolji uvid u te nauke jer će pružiti bolji pogled na Zemlju, Sunce, Mesec i svemir od onoga sa Zemljine površine ili iz Zemljine orbite.

Naučnici se nadaju da će se ovakav tip orbite pokazati kao jako efikasan jer koristi gravitacijsko privlačenje Meseca i Zemlje kako bi se smanjila potrošnja goriva.

U sklopu istog projekta NASA planira na Mesec da pošalje prvu ženu. Također namerava da izgradi Mesečevu bazu i iskoristiti to iskustvo kao odskočnu dasku za let sa let ljudskom posadom na Mars.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track