BLINKEN UPUTIO OŠTRU KRITIKU KINI: Kažnjavate ceo svet, to je neodgovorno
Foto: Ian LANGSDON / AFP / Profimedia

SUKOB OKO TAJVANA

BLINKEN UPUTIO OŠTRU KRITIKU KINI: Kažnjavate ceo svet, to je neodgovorno

Planeta -

Američki državni seretar Entoni Blinken optužio je u subotu Kinu za "neodgovorne korake" zaustavljanjem ključnih komunikacijskih kanala sa Vašingtonom i rekao da njene akcije na Tajvanu pokazuju pomak od davanja prioriteta mirnom rešenju prema korišćenju sile.

Blinkenovi komentari usledili su nakon što su kineski avioni i ratni brodovi u subotu vežbali napad na Tajvan, rekli su zvaničnici sa ostrva, što je jedan u nizu koraka koje je Peking preduzeo nakon posete Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ranije ove nedelje.

Kineska odmazda u zaustavljanju bilateralnih procesa u osam ključnih područja uključujući odbranu, narkotike, transnacionalni kriminal i klimatske promene, potezi su koji bi kaznili ceo svet, a ne samo Sjedinjene Države, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Manili.

- To uključuje nekoliko vojnih kanala, koji su ključni za izbegavanje pogrešne komunikacije i krize, rekao je.

- Obustava klimatske saradnje ne kažnjava Sjedinjene Države, kažnjava svet, posebno svet u razvoju, dodao je.

Borba protiv klimatskih promena ključno je područje saradnje dve supersile.

Blinken je rekao da su SAD čule zabrinutost od saveznika o onome što je nazvao opasnim i destabilizirajućim akcijama Kine oko Tajvana, ali Vašington će ostati postojan u rešavanju situacije.

Rekao je da je preneo kineskom ministru spoljnih poslova Vang Jiu na regionalnom sastanku u Kambodži da su Sjedinjene Države odlučne u održavanju komunikacijskih kanala kako bi se sprečile pogrešne procene, kao što zemlje širom sveta očekuju od njih.

- Dakle, da budem jasan, Sjedinjene Države ne veruju da je u interesu Tajvana, regije ili naše vlastite nacionalne bezbednosti da dođe do eskalacije situacije, rekao je.

- Držaćemo naše kanale komunikacije sa Kinom otvorenima, sa namerom izbegavanja eskalacije zbog nesporazuma ili pogrešne komunikacije. Održavanje dijaloga nedvosmisleno je još važnije kada smo u razdoblju pojačanih napetosti ... Nastojimo da deeskaliramo te napetosti. I mislimo da je dijalog vrlo važan element toga, dodao je Blinken.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track