Najnovije vesti

IZAZOV SA TIK TOKA GA KOŠTAO ŽIVOTA? DANAS TAČNO U 15 SATI ARČIJA ISKLJUČUJU SA APARATA: Porodica se u suzama oprašta od njega
Foto: Profimedia

POSLEDNJI POZDRAV

IZAZOV SA TIK TOKA GA KOŠTAO ŽIVOTA? DANAS TAČNO U 15 SATI ARČIJA ISKLJUČUJU SA APARATA: Porodica se u suzama oprašta od njega

Planeta
15:50h

Porodica Arčija Batersbija provodi poslednje trenutke sa njim nakon što će ovaj 12-godišnji dečak biti isključen sa aparata za održavanje života oko 15 sati po našem vremenu, prenosi Dejli mejl.

Holi Dens i Pol Batersbi izgubili su juče poslednju pravnu bitku da njihovog dečaka (12) izvedu iz Kraljevske londonske bolnice i prebace na drugo mesto.

Oni su želeli da u miru "provede poslednje trenutke" – bez medicinskih sestara i lekara. Roditelji su se obratili Apelacionom sudu u pokušaju da ospore presudu Višeg suda, ali je žalba oborena.

Holi Dens
Holi Densfoto: James Manning / PA Images / Profimedia

Viši sud je presudio da taj potez nije u Arčijevom najboljem interesu, nazvavši rizike "velikim i nepredvidivim".

Arčijeva porodica je tada zatražila pomoć od Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), ali su njegove sudije rekle da neće intervenisati primenom "privremenih mera" dozvoljenih u "posebnim" slučajevima.

Rečeno im je da će njegova terapija za održavanje života biti povučena u 11 sati, navodi se u najavi grupe "Christian Concern".

Arči
Arčifoto: Family Handout / PA Images / Profimedia
0712275414, Arči Batersbi
foto: Family Handout / PA Images / Profimedia

Portparol grupe je rekao:

- Svi legalni putevi su iscrpljeni. Porodica je devastirana i provodi dragoceno vreme sa Arčijem. Barts Health NHS Trust je rekao da je njihov stav ostao isti u smislu da neće biti učinjene nikakve promene u Arčijevoj nezi "dok se ne reše nerešena pravna pitanja". U svojoj presudi juče ujutro, sudija gospođa Džastis Teis rekla je da Arči treba da ostane u bolnici kada se lečenje prekine.

Ona je ponovila zabrinutost zdravstvenog fonda odgovornog za Arčijevu negu, koji je utvrdio da je dečakovo stanje previše nestabilno da bi bio premešten. Lekari se plaše da bi putovanje hitnom pomoći "najverovatnije ubrzalo prerano pogoršanje koje porodica želi da izbegne".

Porodica je sada uložila žalbu na odluku sudije. Džastis Teis je odobrila odlaganje povlačenja Arčijevog lečenja do 15 sati danas kako bi se dalo vreme za podnošenje žalbe.

Holi je danas osudila presudu Višeg suda – donetu kasno sinoć, ali objavljenu tek jutros – kao "bolesnu i nečuvenu" u intervjuu za Skaj njuz.

Juče je otkriveno da će Holi verovatno da daje svom sinu veštačko disanje "usta na usta" ako lekari povuku kiseonik u trenutku isključivanja mašina.

Majka je obećala da će "nastaviti da mu daje kiseonik" ako lekari isključe aparat za 12-godišnjaka i biće "spremna da uradi sve" da ga održi u životu.

Arči i njegova majka
Arči i njegova majkafoto: Family Handout / PA Images / Profimedia

Portparol organizacije za kampanju Hrišćanski pravni centar - koji podržava porodicu - rekao je za The Sun da je davanje veštaćkog disanja "usta na usta" "možda ono čemu Holi mora da pribegne".

On se osvrnuo na "traumatični" slučaj malog Alfieja Evansa, čiji su roditelji pokrenuli sličnu pravnu bitku kao i Arčijeva porodica kada su lekari hteli da mu isključe aparate.

Alfijev tata Tom davao je dečaku veštačko disanje "usta na usta" kako bi održao umiruće dete u životu u njegovim razornim poslednjim trenucima.

To dolazi nakon što je Evropski sud za ljudska prava u sredu odbacio Holijev i Polov poslednji apel da se mehnizmi za Arčijevo održavanje u života zadrže uključenim, ostavljajući Holi "apsolutno slomljenom".

Sledećeg dana, porodica je podnela zahtev Višem sudu da premesti Arčija iz Kraljevske londonske bolnice u bolnicu na njegove poslednje sate. U izjavi, Holi je juče rekla:

- Ako Arčiju bude uskraćen kiseonik, ako i kada mu se ukloni podrška za život, nastaviću da mu dajem kiseonik. Molim se da Viši sud učini pravu stvar. Ako nam odbiju dozvolu da ga odvedemo i da dobije palijativni kiseonik, to će jednostavno biti nehumano i ništa u svrhu Arčijevog 'dostojanstva'. Ceo sistem je postavljen protiv nas. Reforma sada mora proći kroz Čarlijev zakon, tako da nijedan roditelj ne mora da prolazi kroz ovo. Borićemo se do kraja za Arčijevo pravo na život.

Advokati porodice imali su rok do 9 ujutru u četvrtak da podnesu žalbu Višem sudu kako bi njihovog malog sina premestili iz Kraljevske londonske bolnice.

Kako se Arči povredio?

Arčijeva majka, Holi Dens, veruje da je on zadobio oštećenje mozga zbog učešća u izazovu na društvenim mrežama, nakon što ga je pronašla onesvešćenog u njihovoj kući 7. aprila 2022.

Trend je poznat kao '''izazov gušenja'' ili 'izazov padanja u nesvest'' i jedan je od najnovijih u nizu opasnih trendova koji se pojavljuju na TikTok-u.

Izazov je već rezultirao smrću osmogodišnje Lalani Erike Renee Valton iz Teksasa i devetogodišnje Arijani Džejlin Arojo iz Viskonsina.

Kako je Arči dobio oštećenje mozga?

Izazov gušenja dovodi do nedostatka kiseonika u mozgu, što može biti smrtonosno. Iako se sa sigurnošću ne zna da li je Arči pokušavao da isproba izazov, njegova majka veruje da je to slučaj, nakon što ga je pronašla sa omčom oko vrata.

Arči se nikada nije osvestio nakon što ga je majka početkom aprila zatekla kod kuće bez svesti i od tada je u komi od zadobijenih povreda mozga.

Kurir.rs/Blic žena

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track