HAOS NA ULICAMA TRIPOLIJA: Najmanje 23 osobe poginule tokom uličnih borbi u prestonici, stanovnici u strahu (FOTO, VIDEO)
Foto: Mahmud TURKIA / AFP / Profimedia

libija

HAOS NA ULICAMA TRIPOLIJA: Najmanje 23 osobe poginule tokom uličnih borbi u prestonici, stanovnici u strahu (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Suparničke frakcije sukobile su se u subotu širom glavnog grada Libije, Tripolija.

Neredi u Tripoliju
Neredi u Tripolijufoto: Mahmud TURKIA / AFP / Profimedia

Severnoafrička zemlja doživela je najgore borbe u više od dve godine kada je višemesečni sukob između dve frakcije izbio u smrtonosni ulični rat.

Izvor iz ministarstva zdravlja rekao je da su u borbama u subotu poginule 23 osobe, uključujući 17 civila, prenosi Rojters.

Ministarstvo je ranije saopštilo da je 87 osoba povređeno.

Sukob za vlast u Libiji je suprotstavio Vladu nacionalnog jedinstva (GNU) sa sedištem u Tripoliju pod vođstvom Abdulhamidom al-Dbeibom i rivalsku administraciju pod Fatijem Bašagom koju podržava parlament sa sedištem na istoku.

Snage povezane sa Bašagom pokušale su u subotu da zauzmu teritoriju u Tripoliju iz nekoliko pravaca, ali se njegov glavni vojni konvoj vratio ka Misrati pre nego što je stigao do prestonice, rekli su očevici.

Na slikama i video snimcima koji su objavljeni na mrežama vide se vojna vozila kako jure ulicama, borci koji pucaju i lokalno stanovništvo koje pokušava da ugasi požare.

Ovo je užasno. Moja porodica i ja nismo mogli da spavamo noćas zbog sukoba. Buka je bila toliko velika i zastrašujuća. Bili smo budni za svaki slučaj da moramo brzo da napustimo kuću. To je jeziv osećaj, rekao je Abdulmenam Salem, stanovnik centralnog dela Tripolija.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji izrazila je zabrinutost zbog okršaja.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track