KIJEV POKRENUO OFAZIVU! Ukrajinska vojska pretrpela teške gubitke, Zelenski: Ruski vojnici, ako želite da živite, bežite
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

rat u ukrajini

KIJEV POKRENUO OFAZIVU! Ukrajinska vojska pretrpela teške gubitke, Zelenski: Ruski vojnici, ako želite da živite, bežite

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je danas da su ruske snage odbile ukrajinsku ofanzivu u okupiranim područjima Hersona i Nikolajeva na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je pretrpela teške gubitke, piše u ruskom saopštenju, međutim informaciju nije bilo moguće nezavisno proveriti.

Ukrajinsko vođstvo je nekoliko puta od jula najavljivalo veliku kontraofanzivu na jugu.

Herson
Hersonfoto: Printscreen/YouTube

Ukrajina: Probili smo ruske linije odbrane

Danas su ukrajinske snage u tom delu zemlje objavile da su probile ruske linije u regiji Herson, prisilivši jedinice separatista Donjecka i ruske marince da se povuku. Ne znaju se detalji o kojoj lokaciji se radilo.

Ukrajinski glavni štab nije spomenuo ofanzivu u svome izveštaju, ali ukrajinske vlasti su pozvale ljude da napuste područja koja su okupirali Rusi. Onima koji ne mogu da odu savetovale su da obezbede zalihe hrane i vode i da se sklone u bezbedne zgrade.

Zapadni vojni promatrači opazili su ukrajinsko napredovanje u Novoj Kahovki, gde je važan put za rusko snabdevanje na desnoj strani obale prelazi preko brane na Dnjepru. Ukrajinska vojska iz daljine je raketirala ulicu proteklih dana.

U međuvremenu je u ruskom granatiranju poginulo dvoje i ranjeno je 24 ljudi u centru grada Nikolajeva, koji kontroliše Ukrajina, tvrde tamošnje vlasti.

Zelenski: Ako žele da žive, vreme je da ruska vojska pobegne

Volodimir Zelenki
Volodimir Zelenkifoto: EPA/Sergey Dolzhenko

-Ako žele da prežive, vreme je da ruska vojska pobegne, poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajinske trupe probile su rusku odbranu u nekoliko područja na frontu u blizini grada Hersona, potvrdio je u ponejeljak Oleksij Arestovič, viši savetnik Zelenskog.

Arestovič je u video intervjuu rekao da su ukrajinske snage granatirale i trajekte u regiji Herson, koje Moskva koristi za stabedevanje teritorije pod ruskom okupacijom na zapadnoj obali reke Dnjepar.

Zelenski se nije posebno osvrnuo na kontraofanzivu tokom svog obraćanja u ponedeljak uveče, ali je rekao: "Okupatori trebaju da zanju - mi ćemo ih izbaciti do granice. Do naše granice, čija se linija nije promenila", prenosi Gardijan.

Oni koji se predaju, rekao je, biće tretirani prema Ženevskim konvencijama.

-Ako me ne poslušaju, obračunaće se sa našim braniteljima, koji neće stati dok ne oslobode sve što pripada Ukrajini, dodao je.

-Ukrajina vraća svoje. Vratiće Harkovsku regiju, Lugansku regiju, Donjecku regiju, Zaporišku regiju, Hersonsku regiju, Krim... To će se dogoditi, istakao je on.

Ukrajinske snage zauzele su četiri sela u blizini grada Hersona nakon što su probile liniju fronta na tri mesta, saopštio je CNN pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, a glavna "meta" bio je Herson.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track