PANIKA U VAŠINGTONU ZBOG POTEZA RUSIJE: Sve zavisi od sastanka u Beču i dogovora sa saveznikom Moskve!
Foto: Shutterstock, Profimedia

mediji

PANIKA U VAŠINGTONU ZBOG POTEZA RUSIJE: Sve zavisi od sastanka u Beču i dogovora sa saveznikom Moskve!

Planeta -

Bela kuća očajnički traži način da spreči veliko smanjenje proizvodnje nafte, za koje se očekuje da će doći nakon sastanka zemalja članica OPEK+, što je potez koji će sigurno dovesti do porasta cena, javio je Si-En-En kasno u utorak.

Vašington je mobilisao sve raspoložive ljudske resurse u administraciji, a Bela kuća "ima grč i panika", rekao je medijima neimenovani visoki zvaničnik, opisujući ove najnovije napore kao "skidanje rukavica".

Veličina smanjenja tek treba da bude dogovorena na sastanku članica OPEK-a i drugih proizvođača u sredu u sedištu kartela u Beču. Moskva i Rijad zalažu se za smanjenje od dva miliona barela dnevno ili više, s tim da će se to postepeno uvoditi tokom nekoliko meseci, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa diskusijama.

Ako se dogovori, ovo bi bilo najveće smanjenje proizvodnje nafte od početka pandemije korone, kada su blokade smanjile potražnju širom sveta. Očekuje se da će drastičan korak OPEK+ dovesti do dramatičnog skoka globalnih cena sirove nafte.

Prema CNN-u, neke od tačaka za razgovor koje je sastavila u hitnom stanju Bela kuća sugerišu da bi se potencijalno smanjenje posmatralo kao „neprijateljski čin“ i „potpuna katastrofa“.

„Postoji veliki politički rizik za vašu reputaciju i odnose sa SAD i Zapadom ako krenete napred“, citiraju mediji nacrt nacrta tačaka za razgovor.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track