"DA JE RUSIJA HTELA GRANATIRANJE, VATROMET BI PRŠTAO OD POČETKA RATA" Đokić: Putin je "prijateljsku" Belorusiju ščepao na silu
Rizik od upotrebe nuklearnog oružja povećan!, Foto: Kurir Televizija

RAT U UKRAJINI

"DA JE RUSIJA HTELA GRANATIRANJE, VATROMET BI PRŠTAO OD POČETKA RATA" Đokić: Putin je "prijateljsku" Belorusiju ščepao na silu

Planeta -

Rizik od upotrebe nuklearnog oružja u rusko ukrajinskom sukobu, raste iz dana u dan kao i zabrinutost svetske javnosti. Dok se rat ne završi ta opcija nije isključena, posebno nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina, da je rizik od nuklearnog rata povećan.

Nuklearni rat
foto: Kurir tv

Ove navode tumačili su stručnjaci i gosti u jutarnjem programu Milan Đukić, advokat i poslanik SPO u AP Vojvodine, specijalista za bezbednost i kontraterorizam prof. dr Svetislav Lutovac.

Svetislav Lutovac
foto: Kurir tv

- Za sada mislim da ne treba da budemo zabrinuti - uveo je u priču Lutovac, uz nadu da ne bi želeo da do nuklearnog rata dođe, uprkos usložnjavanju situacije u Ukrajini i Rusiji.

Kako se čitav svet ujedinio u napadu na Rusiju, ocenivši napade na ukrajinsku infrastrukturu kao ruski terorizam, Đukić je izjavio da to neće zaustaviti Putina.

- Ono što je drugo, a vezano je za bombardovanje infrastrukture može se tretirati kao zločin jer vi dovodite u tešku situaciju stanovništvo. Rusiji je nužno potrebna vojna pobeda - rekao je on.

Milan Đokić
foto: Kurir tv

Delimično se složivši se sa sagovornikom, Lutovac je, izneo drugačije mišljenje.

- Oni pokušavaju da pokažu, pored ponašanja koje Ukrajina prezentuje, da ne žele neselektivno granatiranje. Ovih 100 projektila se moglo isplatiti ranije, da je Rusija htela da uđe u rat oni bi to davno uradili - ispričao je on upirući fokus na užasnu situaciju rasejanosti stanovništva po ledenom vremenu, koja je zabrinjavajuća.

A najveći strah od mogućnosti nuklearnog sukobljavanja izneo je Lutovac je citirajući reči visokog izaslanika EU Žozefa Borelja da Rusiju treba svim sredstvima pokoriti, umiriti i da Rusija ne sme pobediti.

Đokić je prokomentarisao mogućnosti ulaska Belorusije u ovaj sukob, na strani Rusije.

02:43

DA JE RUSIJA HTELA GRANATIRANJE, VATROMET U UKRAJINI PRŠTAO BI OD POČETKA! Lutovac: Ovih 100 projektila mogli su ispaliti ranije

- Oni pokušavaju da time pokažu da imaju prijatelja u Belorusiji i to nije baš ohrabrujuće. Ščepali su malo na silu Belorusiju. Rusija želi da napravi tenziju, a potvrda tih vesti za javnost bi bila sjajna - rekao je Đukić.

Sagovornici su ocenili i bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji kao visoko rizičnu i geopolitički veoma zahtevan konflikt.

Celokupan sadržaj možete pogledati na Kurir TV

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track