NEMAČKA POTRESENA ŠPIJUNSKIM SKANDALOM: Nervoza i panika u Berlinu, Rusi dospeli U VRH nemačke obaveštajne službe
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

agent uhapšen

NEMAČKA POTRESENA ŠPIJUNSKIM SKANDALOM: Nervoza i panika u Berlinu, Rusi dospeli U VRH nemačke obaveštajne službe

Planeta -

Nakon hapšenja agenta nemačke Savezne obaveštajne službe BND zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju, nemački ministar pravde pohvalio je istražitelje za važan udarac protiv ruske špijunaže. Ovo pokazuje koliko moramo biti oprezni, rekao je ministar pravde Marko Bušman. Ovo bi mogao biti jedan od najvećih slučajeva špijunaže u istoriji BND-a, piše Špigl a prenosi Jutarnji list.

Ukoliko se sumnje potvrde, to će značiti da je BND imao dvostrukog agenta u svojim redovima i to baš u vreme kada Rusija vodi agresorski rat u Evropi. Die Velt, s druge strane, piše da bi moglo biti i drugih slučajeva.

Nemački mediji su samo objavili da je reč o Karstenu L. koji se sumnjiči da je ove godine ruskoj obaveštajnoj službi preneo informacije do kojih je došao tokom rada, prenela je nemačka javna televizija ARD. O čemu se tačno radi, klasifikovano je kao državna tajna, saopštilo je Državno pravobranilaštvo koje je u četvrtak saopštilo o hapšenju agenta BND-a zbog sumnje da je prenosio informacije Rusima.

Zbog istrage koja je u toku, BND neće javno komentarisati detalje slučaja do daljnjeg, rekao je šef BND-a Bruno Kal.

Uzdržanost i diskrecija su u ovom konkretnom slučaju veoma važni, kaže šef nemačke obaveštajne službe, jer je Rusija igrač „sa čijom beskrupuloznošću i spremnošću na nasilje moramo da računamo”. Moguće je da su nemački obaveštajci zabrinuti zbog mogućih opasnosti po kontakte i doušnike nemačke tajne službe u Rusiji koje bi mogao da otkrije osumnjičeni špijun u redovima BND.

Kal je naglasio da svaki javno objavljen detalj istrage znači prednost za protivnika spremnog da nanese štetu Nemačkoj.

Svako ko ima bilo kakve veze sa Rusijom zna da je lako eliminisati ljude koji bi mogli nešto otkriti, rekla je predsednica Odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman, takođe pozivajući medije da ne objavljuju detalje slučaja.

Dobra je vest da svako ko špijunira za Rusiju mora biti svestan da će biti otkriven, rekao je predstavnik FDP.

Preti mu doživotni zatvor

Agent BND-a, nemački državljanin Karsten L., osumnjičen je za veleizdaju, zbog čega mu preti kazna zatvora od pet godina do doživotnog zatvora. Državno tužilaštvo je u četvrtak saopštilo da su izvršili pretres kuće i radnog mjesta uhapšenog i još jedne osobe.

Kako prenosi BND, pretresena su dva objekta obaveštajne službe.

Špigl piše da je Karsten L. uhapšen u sredu uveče u Berlinu. Navodno je ruskoj tajnoj službi prosleđivao veoma osetljive informacije. Prema informacijama Špigla, kancelar Olaf Šolc je pre nekoliko nedelja obavešten da je BND osumnjičen za špijunažu.

Istragu vode BND i Državno tužilaštvo. Predsednik BND-a Bruno Kal rekao je da obaveštajna agencija blisko i sa poverenjem sarađuje sa tužilaštvom u cilju temeljnog rasvjetljavanja slučaja. Nakon što je BND, u okviru svog obaveštajnog rada, postao svestan moguće izdaje u sopstvenim redovima, odmah su pokrenuli „opsežne interne istrage“. Kada je interna istraga potvrdila njihove sumnje, uključili su i Državno tužilaštvo.

Uspeh istraga zavisi od toga da što manje detalja postane javno poznato dok državni tužilac ne završi posao, ističe BND i moli medije za razumevanje.

Nemačke tajne službe već neko vreme upozoravaju na rastuće ruske špijunske aktivnosti, podseća Tagesspigel. U oktobru su šef BND Kal i šef Federalne kancelarije za zaštitu ustavnog poretka (BfV) Tomas Haldenvang upozorili Bundestag na rastuće špijunske aktivnosti Rusije.

„Alarmantna brutalizacija“ ruskih špijunskih aktivnosti je primećena već neko vreme, rekao je tada Haldenvang.

Poslednjih godina ruski špijuni su više puta razotkriveni u Nemačkoj. Sud u Diseldorfu je u novembru osudio rezervnog potpukovnika na godinu i devet meseci uslovno jer je bio u kontaktu sa zaposlenima ruske vojne obaveštajne službe GRU i slao im informacije o nemačkim rezervistima. Sud u Minhenu osudio je naučnika sa Univerziteta u Augsburgu na godinu dana uslovne kazne. On je preneo informacije o evropskom raketnom sistemu Ariane službeniku ruske spoljne obaveštajne službe SVR.

U aprilu, nakon što je 24. februara počela ruska invazija na Ukrajinu, Nemačka je proterala 40 špijuna Kremlja koje je razotkrio BfV. Međutim, ovaj slučaj je mnogo ozbiljniji jer, ako se sumnja potvrdi, to znači da su se ruske obaveštajne službe infiltrirali u sam BND.

Ruske špijunske operacije

U okviru BND-a, dvostruki agent je poslednji put otkriven u julu 2014. Tada je uhapšen Markus R., službenik nemačke Savezne obaveštajne službe, zadužen za poštu i snimanje poverljivih podataka u Odeljenju za spoljne poslove. Od 2008. je navodno špijunirao za američku CIA i predao Amerikancima skoro 220 zbirki dokumenata BND, uključujući 3.500 pravih imena nemačkih agenata. Kasnije se, navodno, ponudio Rusima kao špijun i poslao tri dokumenta vezana za BND ruskom generalnom konzulatu u Minhenu. Sud u Minhenu ga je osudio na osam godina zatvora.

Verovatno najozbiljniji slučaj dvostrukih agenata u Nemačkoj je onaj s početka 70-ih godina prošlog veka, kada je spoljna obaveštajna služba DDR-a uspela da instalira svog agenta Gabrijela Gasta u BND. Uspela je da se popne do šefa odeljenja za Sovjetski Savez.

Razotkrivena je tek posle pada komunizma 1990. Osuđena je na sedam godina zatvora.

Poslednjih meseci razotkrivene su ruske špijunske akcije u nizu evropskih zemalja. Austrijski istražitelji su pre nekoliko dana razotkrili 39-godišnjeg Grka kao doušnika ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji je prenosio informacije Rusiji u vezi sa ratom u Ukrajini.

Između ostalih, policija u Norveškoj uhapsila je čoveka za koga se veruje da je sin jednog od Putinovih saradnika zbog ilegalnog upravljanja dronom.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track