Najnovije vesti

ZAMAK GAZIJANTEP IZNAD SAMOG GRADA SRAVNJEN U ZEMLJOTRESU: 12 kula srušilo se kao da su od karata! Ostao samo deo bedema (VIDEO)
Foto: Twitter/Tendar

razoreno 10 gradova

ZAMAK GAZIJANTEP IZNAD SAMOG GRADA SRAVNJEN U ZEMLJOTRESU: 12 kula srušilo se kao da su od karata! Ostao samo deo bedema (VIDEO)

Planeta
08:56h

U stravičnom zemljotresu koji je rano jutros pogodio jug Turske uz samu tursko-sirijsku granicu uništeno je čak 10 gradova, a najgore su prošli gradovi Gazijantep i Iskenderum gde je retko koja zgrada ostala čitava.

zemljotres, Turska, Gaziantep
foto: AP/Ghaith Alsayed

Posle stravične noći i podrhtavanja tla rezmere rušenja Gazijantepa su stravične, a pravi šok usledio je da je zemljotres uništio zamak Gazijantep turističku atrakciju na brdu iznad grada.

O tome svedoči istravični snimak srušenog zamka, od koga nije ostalo skoro ništa. Tek po neki deo bedema. Ovo je bio pravi šok za Tursku, ali i za svetsku kulturnu javnost, jer je ovaj zamak bio velika turistička atrakcija za one koji su posećivali jug Turske.

Zamak datira inače od predrimskog perioda, a u vreme Rimljana bio je osmatračnica. Kao zamak počeo je da dobija obrise u 2 ili 3 veku nove ere. V vreme Vizantije car Justinijan je radio obnavljanje, podizanje utvrđenja ,bedema u dva navrta 527 i 565. godine. Površina bedema zamka koji je u obliku kruga iznosi 1.200 metara. Sazidan je od kamena i imao je 12 kula koje su u zemljotresu sravnjene sa zemljom.

zemljotres, Turska, Gaziantep
foto: AP/Ghaith Alsayed

Zamak je više puta obnavljan, a poslednji put restauracija je završena pre 23 godine. Osim turističke atrakcije koristio se za snimanje filomova i serija. Povremeno je zbog toga otvaran za turiste.

Podestimo u ponedeljak rano ujutro Tursku je pogodio jak zemljotres jačine 7,8 po Rihteru, a sat kasnije usledio je novi udar jaćine 6,7. Zemljotres je izazvao velika razaranja i u susednoj Siriji gde je najviš stradao grad Al Bab. Podrhtavanje tla osetlio se i u ostalim delovima Turske, Gruziji, Jermeniji, Kipru.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja