PEKING UDARIO ŠAMAR VAŠINGTONU: General Šangfu postao novi ministar odbrane! SAD mu uvele sankcije 2018. zbog saradnje sa Rusima
Foto: NOEL CELIS / AFP / Profimedia

tehnokrata

PEKING UDARIO ŠAMAR VAŠINGTONU: General Šangfu postao novi ministar odbrane! SAD mu uvele sankcije 2018. zbog saradnje sa Rusima

Planeta -

Šezdesetpetogodišnji general Li Šangfu imenovan je za novog ministra odbrane na Kineskom narodnom kongresu na kome je aktuelnom predsedniku Kine Si Đinpingu potvrđen treći mandat i na kome je Li Čang izabran za novog premijera, inače bivši šef kabineta aktuelnog lidera Kine.

Vest o imenovanju generala Li Šagfua na mesto ministra odbrane odjeknulo je kao bomba, jer se radi o čoveku, koji je pod američkim sankcijama još od 2018. godine zbog vojne saradnje sa Ruskom Federacijom. Inače sankcije protiv generala Šangfua uvela je administracija Donalda Trampa.

Zvanični Vašington generala Šangfua optužuje za nabavku borbenih aviona Su-35 i PVO sistema S-400 iz Rusije, jačanje kineskog nukelarnog i svemirskog programa.

General Li Shangfu, General Li Šangfu
foto: Gao Jie / Xinhua News / Profimedia

Generala Šangfua jednoglasno je izabralo 3.000 delegata Kineskog narodnog kongresa. u kineskim krugovima važi za čoveka koji je transformisao Kinesku narodno oslobodilačku armiju i uticao na njenu modernizaciju i digitalizaciju.

Imenovanje generala Šangfua došlo je u trenutku zategnutih odnosa na realciji Peking-Vašington, gde predmet spora je nedavna serija incidenata sa kineskim špijunskim balonima nad SAD zbog čega je otkazana poseta državnog sekretara SAD Entoni Blinkena Pekingu.

Stručnjaci koji pznaju kinesku vojsku rekli su za Rojters da je ovo imenovanje nagrada za generala Šangfua jer je modernizovao kinesku vojsku i radio neprestano na njenom jačanju.

Malo ljudi zna da je general Šangfu zapravo ekspert za svemirski i sajber rat. od 2016. godine bio je komandant Snaga za statešku podršku gde je radio na jačanju antibalističke zaštite Kine, njenog raketnog potencijala, a onda postao je načelnik Odeljenja za razvoj opre Centralne vojne komisije, rukovodećeg kineskogo odbrambenog tela na čijem čelu je Si Đinping.

Naime Li Šangfu je inače po profesiji vazduhoplovni inženjer, važi za tehnokratu koji je radio na razvoju kineskih špijunskih satelita, što ukazuje na to da će general Šangfu u narednom periodu svoju orjentaciju usmeriti na svemir, satelite i sajber ratovanje i da kinesku vojsku u periodu do 2049. postane najmoćnija, a ne najbrojnija vojska sveta.

General Li Shangfu, General Li Šangfu
foto: NOEL CELIS / AFP / Profimedia

Ko je general Šangfu

General Li Šangfu rođen je 1958. godine u Čengdu kineska provincija Sečuan inače rodno mesto kineske vazduhoplovne i svemirske industrije. U pitanju je sin veterana Crvene armije i bivšeg visokog oficira snaga za odbranu Železnice Li Šaožua. Kineskoj Narodnoj oslobodilačkoj armiji pridužio se 1978. Diplomirao je na Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju 1982, a prva dužnost mu nije bila u trupi nego Centar za lasniranje satelita Ksichang. U decembru 2003. u 45 godini života postao je komandant tog centra i dobio je čin general-majora. Pod njegovom komandom u narednih 10 godina Kina je izvela nekoliko uspešnih lansiranja raketa u svemir, a posebno lunarne sonde Chage 2 u oktobru 2010. godine.

Godine 2013. opostaje načelnik štaba Odeljnja za naoružavanje, a godinu dana kasnije 2014. i zamenik direktora. Dve godine kasnije prelazi za zamenika komandanta novoosnovanih snaga za stratešku podršku koja je bila odgovorna za odbranu kineksog sajber prostora, svemir i druge visokotehnološke ratove. Tad je unapršen u čin generala-potpukovnika, a 2017. postaje direktor Odeljenja za razvoj opreme Centralne vojne komisije. U oktobru 2017. postaje član 19. Centralno komiteta Komunističke partije Kine. U oktobru 2022. godine izabran je za člana 20. Centralne vojne komisije Komunističke partije Kine i time zauzeo prvo mesto među članovima Centralne vojne komisije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track