Najnovije vesti

SKANDAL! POTUKLE SE DIPLOMATE U AMBASADI BOSNE: Bio sam prinuđen da Bitangu opomenem upotrebom džijudžice!
Foto: Shutterstock

SKANDAL! POTUKLE SE DIPLOMATE U AMBASADI BOSNE: Bio sam prinuđen da Bitangu opomenem upotrebom džijudžice!

Planeta
23:01h

Dvojica visokorangiranih diplomata fizički su se sukobila u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu, glavnom gradu Jordana, obavestio je ambasador Mato Zeko Ministarstvo spoljnih poslova. Dok jedan tvrdi da je kolega pokušao da ga ubije, drugi kaže da se od uvreda branio upotrebom zahvata džijudžice, koji je, naglašava, bio krajnje kontrolisan.

Ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Jordanu Mato Zeko 16. marta ove godine obavestio je Kabinet ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića da je pet dana ranije u njegovoj kancelariji u Ambasadi BiH u Amanu došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna visokorangiranih diplomata - ministra savetnika Satka Bitange i savetnika Nenada Škipine, prenosi RTS pisanje portala Inforadar.

Sukob je izbio kada je Bitanga saznao da ambasador Škipinu hitno šalje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme čiji kvar nije mogao biti uklonjen u Amanu, tvrdi Zeko.

„Ministar savetnik Satko Bitanga je nakon toga otpočeo sa verbalnim uvredama, pri tom izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomatiji, pri tom očigledno svesno izazivajući veći incident iz samo njemu znanih razloga“, napisao je Zeko.

Kako su verbalne uvrede savetnika Bitange nastavljene, Škipina je reagovao i uhvatio Bitangu za grkljan, opisao je Zeko. On ističe da ih je razdvojio i sprečio teže posedice, a naglasio je da incident „treba sakriti od javnosti“.

Pokušaj ubistva ili kontrolisan zahvat džijudžice

Istog dana kada i ambasador Zeko, informaciju o incidentu sedištu Ministarstva spoljnih poslova dostavio je i savetnik Nenad Škipina.

„U toku sastanka u kancelariju je oko 11 časova ušao Satko Bitanga, ministar savetnik, i glasno pitao zašto se smejemo. Rekao je da on treba da ide u Sarajevo s obzirom na njegov rang. Ambasador je odgovorio da je on tako odlučio i da se radi o konzularnim stvarima“, napisao je Škipina.

Tvrdi da je Bitanga nakon toga počeo da ga vređa, te da mu je govorio da je kriminalac.

„Nakon takvih izjava, drskog ponašanja i iznetih laži, ustao sam i uhvatio ga za vrat uz reči da je dosta takvog ponašanja. Povreda mog dostojanstva od strane imenovanog je ponavljana u više navrata, a da nisam izazvao takvo ponašanje i bez ikakvog reagovanja, te sam bio prinuđen da ga opomenem upotrebom zahvata džijudžice, koji je bio krajnje kontrolisan jer sam majstor ove borilačke veštine. Da sam želeo da ga udavim ili povredim, učinio bih to na potpuno drugi način“, objasnio je slikovito Škipina.

Dan ranije raspisao se i Bitanga. Upoznao je ministra Konakovića o hronologiji događaja, ali uz nešto drugačije tumačenje - po njegovom mišljenju bio je to „pokušaj ubistva“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja