Japan zatvara fabrike u Kini

Posledice antijapanskih protesta

Japan zatvara fabrike u Kini

Planeta -
„Kanon“, „Panasonik“ i „Tojota“ zaustavili svoje pogone usled kineskih demonstracija protiv Tokija zbog ostrva u Kineskom moru

PEKING - Napeto.Tri velike japanske kompanije u ponedeljak su zatvorile svoje fabrike i prodavnice u Kini nakon vikenda obeleženog masovnim antijapanskim demonstracijama i uništavanjem japanske imovine zbog teritorijalnog spora dve zemlje u Istočnom kineskom moru.„Kanon“ je zaustavio proizvodnju u tri od četiri fabrike u Kini, a sličan potez načinio je i „Panasonik“. „Tojota“ je zatvorila nekoliko svojih prodavnica automobila. Ove mere zasad će važiti za ponedeljak i utorak, a razlog zatvaranja je zabrinutost za sigurnost radnika, objavile su te kompanije.Tokom vikenda je bilo više masovnih antijapanskih protesta u Kini, uključujući i one ispred ambasade u Pekingu i konzulata u Šangaju. Demonstracije su podstaknute eskalacijom napetosti zbog teritorijalnog spora dve zemlje u Istočnom kineskom moru. Tokom protesta, na kojima su bilo hiljade Kineza, napadnute su japanske prodavnice i restorani u najmanje pet gradova. Palili su se i japanski automobili, a u gradu Ćengdaou demonstranti su provalili u jednu japansku fabriku.Japanska vlada upozorila je svoje državljane u Kini da se ne šetaju ulicama bez preke potrebe, jer Kina danas obeležava dan japanske ratne okupacije.

Ostrva bogata naftomSporna ostrva - koja Tokio naziva Senkaku, a Peking Djeoju - nenaseljena su, ali su bogata nalazište nafte u regionu. Diplomatski rat vodi se od 2010, a eskalirao je u petak, kada je Kina poslala šest ratnih aviona u Istočno kinesko more kao odgovor na odluku japanske vlade da kupi ostrva od privatnog vlasnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track