MOGUĆ VELIKI SUKOB U AFRICI! Još 2 države podržale puč u Nigeru i zapretile: Svaka vojna intervencija značiće OBJAVU RATA i nama
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

tinja

MOGUĆ VELIKI SUKOB U AFRICI! Još 2 države podržale puč u Nigeru i zapretile: Svaka vojna intervencija značiće OBJAVU RATA i nama

Planeta -

Drama na zapadu Afrike postaje sve veća nakon što su Burkina Faso i Mali zajednički saopštili da bi svaka vojna intervencija u Nigeru bila ravna objavi rata i njima.

- Prelazne vlade Burkine Faso i Malija upozoravaju da će svaka vojna intervencija protiv Nigera predstavljati objavu rata Burkini Faso i Maliju - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Burkina Faso i Mali upozorili su na "katastrofalne posledice" vojne intervencije u Nigeru koja bi mogla destabilizovati ceo region kao što je bio slučaj sa "unilateralnom intervencijom NATO u Libiji".

00:32

MOGUĆ VELIKI SUKOB U AFRICI! Još 2 države podržale puč u Nigeru i zapretile: Svaka vojna intervencija značiće OBJAVU RATA i nama

Vlade dve zemlje su prema navodima RIA zapretile i da će se povući iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOVAS). Ta organizacija je dala Nigeru nedelju dana da oslobodi i vrati predsednika Mohameda Bazuma na vlast preteći da će u suprotnom upotrebiti i vojne mere.

- Burkina Faso i Mali izražavaju solidarnost sa narodom Nigera koji je odlučio da preuzme sudbinu u svoje ruke - navodi se u saopštenju i dodaje da se neće pridružiti sankcijama protiv Nigera.

Gvineja je takođe podržala nove vlasti Nigera. Vojne vlasti Gvineje izrazile su nadu da će nova vlada Nigera učiniti sve da obezbedi stabilnost i harmoniju u zemlji i regionu u celini.

Drama u Nigeru počela je prošle srede kad je vojska objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma odnosno zatvaranje granica i uvođenje policijskog časa. Vojni udar predvodili su pripadnici predsedničke garde na čelu sa generalom Abdurahmanom Čianijem koji su prethodno blokirali palatu šefa države u prestonici Nijameju. Vojska je uvela policijski čas u zemlji, suspendovala ustav, a takođe je zabranila bilo kakvu političku aktivnost stranaka.

Niger
foto: AP/Sam Mednick

General Čiani je potom 28. jula imenovan za novog predsednika Nigera.

Bazum se i dalje nalazi u rezidenciji. Musa Faki Mahamat, predsednik Кomisije Afričke unije, rekao je za RIA Novosti da je sa predsednikom Nigera sve u redu i da se dobro oseća.

Vojska u Nigeru, koja je svrgnula predsednika Muhameda Bazuma, objavila je da prekida isporuke zlata i uranijuma Francuskoj, prenosi iranska agencija Mehr. - Imamo uranijum, dijamante, zlato, naftu, a živimo kao robovi? Nisu nam potrebni Francuzi da osiguraju našu bezbednost - rekao je jedan od pobunjenika.

Afrička zemlja ima velike rezerve uranijuma od kojih Francuska u velikoj meri zavisi. Nijamej obezbeđuje 15-17 odsto nabavke uranijuma za francuske nuklearne elektrane.

CNN navodi da pripadnici vojske SAD ne mogu da napuštaju bazu u blizini grada Agadeza usred pobune. Oko hiljadu američkih vojnika vraćeno je u bazu prošle nedelje.

Vašington prema navodima CNN još nije odlučio da li je u Nigeru izvršen državni udar. Sagovornik televizije strahuju da će to imati "ozbiljne posledice" po borbu protiv terorizma i održavanje stabilnosti u regionu.

Američka vojska je u Nigeru već desetak godina i uglavnom savetuju i obučavaju lokalne snage koje se bore protiv terorizma.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track