OVAKO IZGLEDA MOĆNA VILA U KOJOJ ĆE SE SASTATI BAJDEN I SI: Predsednik Kine stigao u SAD! Tu su zemljaci, ali ne i Bajden (FOTO)
Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia, Liu Jie / Xinhua News / Profimedia, Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

SASTANAK NA istorijskom imanju Filoli

OVAKO IZGLEDA MOĆNA VILA U KOJOJ ĆE SE SASTATI BAJDEN I SI: Predsednik Kine stigao u SAD! Tu su zemljaci, ali ne i Bajden (FOTO)

Planeta -

Džo Bajden i Si Đinping, predsednici SAD i Kine, sastaće se danas na istorijskom imanju Filoli južno od San Franciska, gde će oko četiri sata razgovarati o bilateralnim i globalnim pitanjima, rekli su za Glas Amerike izvori upoznati sa planovima.

Bajden i Si će se sastati na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) čiji je San Francisko domaćin.

Imanje Filoli pokriva gotovo 265 hektara prirode i obuhvata palatu u arhitektonskom stilu kolonijalnog preporoda, sa vrtovima po ugledu na englesku renesansu, voćnjak koji se proteže na 2,8 hektara i pešačku stazu od 1,6 kilometara.

Si i Bajden su u San Francisko doputovali u utorak, uoči sastanka koji će obuhvatiti radni ručak, obilazak imanja i uži sastanak uz prisustvo savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Drugi visoki zvaničnici će o određenim pitanjima razgovarati na odvojenim sastancima.

Si Điping
foto: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Kineski predsednik bi kasnije u sredu trebalo da učestvuje na dva prijema sa odabranim liderima u američkoj poslovnoj zajednici i društvu.

Očekuje se da će zvaničnik američke vlade predstaviti Sija, pre nego što se kineski lider obrati "američkom i kineskom narodu", rekao je jedan od pozvanih učesnika, koji je za Glas Amerike govorio pod uslovom da ostane anoniman.

- Odvojili smo određeno vreme za dvojicu lidera da sednu i razgovaraju o nizu pitanja s kojima se SAD i Kina suočavaju globalno i bilateralno - rekao je nedavno novinarima visoki američki zvaničnik.

Si Điping, San Francisko, doček
foto: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

Kineski zvaničnici su za razgovore tražili drugačiju lokaciju od one na kojoj se održava samit APEC, kao i duži sastanak od prošlogodišnjeg susreta na Baliju, u Indoneziji. Bajden i Si su prošlog novembra razgovarali tri sata na marginama samita G20.

Još jedan visoki zvaničnik američke administracije rekao je da se SAD zalaže za "sadržajnije" i "različite" ishode razgovora od onih u prošlosti.

Si Điping, San Francisko, doček
foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

SAD su se u ponedeljak pridružile vladama 45 zemalja u pokretanju primene Političke deklaracije o odgovornoj vojnoj upotrebi veštačke inteligencije (AI) i autonomije.

Ta inicijativa obuhvata deset konkretnih mera za odgovornu vojnu upotrebu AI.

Očekuje se da Bajden i Si postignu dogovor o ograničavanju upotrebe AI u nuklearnom naoružanju, prenosi dnevnik Saut Čajna morning post.

- Kada je reč o veštačkoj inteligenciji, verujemo da ona ne bi trebalo da bude uključena ili da donosi odluke o tome kako i kada da se koristi nuklearno oružje - rekao je Blinken za Glas Amerike na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare posle sastanka G7 u Tokiju.

Si Điping, San Francisko, doček
foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je za Glas Amerike da će SAD zadržati ljudsku kontrolu nad svim potezima koji su vitalni za donošenje i izvršavanje odluka o raspoređivanju i upotrebi nuklearnog naoružanja.

Međutim "trenutni izazov je ubediti" Kinu i druge zemlje i da se pridruže Americi u "poštovanju normi odgovornog ponašanja u vezi s AI".

Si Điping, San Francisko, doček
foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Lideri SAD i Kine sastaju se u trenutku kada između dve zemlje postoje brojna neslaganja, između ostalog u pogledu Tajvana, trgovine, tehnologije i ljudskih prava.

Američki zvaničnici naglašavaju da je cilj Vašingtona da odgovorno rešavanja pitanje konkurencije sa Kinom. Međutim, vlada u Pekingu poručuje da konkurencija ne bi trebalo da definiše odnose dvije najveće svetske ekonomije.

Mao Ning, portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova, rekla je ove nedelje, tokom konferencije za novinare u Pekingu, da je "nadmetanje velikih zemalja" suprotno aktuelnom trendu i da ne nudi rešenje za "probleme u Americi ili izazove u svetu".

Mao je takođe optužila "spoljne sile" i vladajuću stranku na Tajvanu da podržavaju "separatističku agendu" kojom se menja status kvo.

Poručila je i da je Tajvan "unutrašnje pitanje Kine".

Kineska komunistička partija nikada nije upravljala Tajvanom, ali ga smatra svojom teritorijom. SAD ne zauzimaju zvaničan stav o suverenitetu Tajvana, niti podržavaju nezavisnost ostrva.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track