BAJDEN NAZVAO SIJA DIKTATOROM, KINA SE OGLASILA: Izuzetno pogrešan govor i neodgovorna politička manipulacija (VIDEO)
Foto: AP Doug Mills

BAJDEN NAZVAO SIJA DIKTATOROM, KINA SE OGLASILA: Izuzetno pogrešan govor i neodgovorna politička manipulacija (VIDEO)

Planeta -

Kina je danas osudila ocenu da je predsednik Kine Si Đinping "diktator" koju je izneo predsednik SAD Džozef Bajden kao "izuzetno pogrešnu", pošto su dvojica lidera završili samit u Kaliforniji.

Upitana o Bajdenovim komentarima, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da je ovakav govor izuzetno pogrešan i neodgovorna politička manipulacija i da se Kina tome odlučno protivi, preneo je Čenelnjuzejža.

„Moram da istaknem da uvek ima ljudi sa skrivenim motivima koji pokušavaju da poseju neslogu i razbiju kinesko-američke odnose, a ni ovo neće uspeti“, dodala je ona.

Zamoljena da pojasni na koga je mislila, Mao je odbila, rekavši da misli da ko god pokušava da potkopa i poseje razdor između Kine i SAD to zna.

Bajden i Si su se dogovorili juče na samitu da obnove vojnu komunikaciju između dve zemlje i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom.

Ali, govoreći nakon sastanka sa Sijem, Bajden je rekao novinarima da i dalje smatra kineskog predsednika „diktatorom“.

On je izazvao bes u Pekingu i ranije ove godine kada je izneo istu ocenu.

Podsetimo, Bajden je opet nazvao kineskog kolegu Si Đinpinga diktatorom.

On je to rekao odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka u San Francisku. Biden calls Xi Jinping ‘a dictator’ after ‘productive discussions’ in San Francisco pic.twitter.com/1IBEzr4vQw "On je diktator u smislu da je on tip koji vodi komunističku državu, čiji oblik vladavine je u potpuno drugačiji od našeg", odgovorio je Bajden.

Ovo je drugi put ove godine da Bajden Si Đinpinga nazove diktatorom. Bajden je za kineskog kolegu isto rekao nakon što je Amerika usela da obori balon iznad svoje teritorije.

Šta je dogovoreno

Četiri ključne tačke

BBC je preneo četiri ključne tačke susreta lidera SAD i Kine:

1. Zajednički stav o klimi - Kina i SAD su najveći svetski emiteri ugljen-dioksida, glavnog krivca za efekat staklene bašte, koji izaziva globalno zagrevanje, što dovodi do klimatskih promena. Dogovoreno je da se utrostruči upotreba obnovljivih izvora energije.

2. Suzbijanje trgovine fentanilom - Kina je obećala da će suzbiti hemijske kompanije kako bi se smanjio ilegalni izvoz fentanila u Ameriku. Ova sintetička droga prošle godine je u SAD usmrtila 75.000 ljudi.

3. Obnova vojne komunikacije - Obnova vojne komunikacije bila je jedna od najvažnijih želja Pentagona, naročito u svetlu sukoba u Ukrajini i zaoštravanja situacije na Bliskom istoku zbog rata između Izraela i Hamasa.

4. Razgovori će se nastaviti - Iako je izostalo više očekivanih dogovora, sama činjenica da su se Bajden i Si sastali i rukovali je pozitivan znak. Uz to, i činjenica da će se razgovori dve strane nastaviti predstavlja uspeh.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track