JUTROS U 4 SATA KRENUO NAPAD NA KIJEV: Vojska Ukrajine oborila 8 ruskih raketa usmerenih ka PRESTONICI, oglasio se KLIČKO
Foto: Panthermedia / Profimedia, Screenshot Twitter

PVO SRUŠIO I 18 DRONOVA KOJI SU ciljali MIkolajivsku oblast

JUTROS U 4 SATA KRENUO NAPAD NA KIJEV: Vojska Ukrajine oborila 8 ruskih raketa usmerenih ka PRESTONICI, oglasio se KLIČKO

Planeta -

Ukrajina je rano jutros oborila osam ruskih raketa usmerenih u pravcu Kijeva, saopštila je ukrajinska vojska, a lokalne vlasti navode da su službe spasavanja zbrinule nekoliko povređenih osoba.

Ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana (PVO) saopštila je i da je oborila 18 dronova Šahid koje je tokom noći lansirala Rusija sa polustrva Krim, a većina je bila usmerena na južnu Mikolajivsku oblast.

"Prema prvim informacijama oko 4.00 sati Rusija je počela sa raketnim napadom na region Kijeva", navodi se u saoštenju.

PVO je saopštila putem Telegrama da je uništila "osam meta koje su letele u pravcu glavnog grada balističkom putanjom".

Krhotine raketa pale su u okrug Darnitski na jugoistoku glavnog grada, rekao je šef vojne administracije Kijeva Sergej Popko.

Kijev, raketiranje, Rat u Ukrajini
foto: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia, Printscreen Twitter

Spasilačke službe su zbrinule četvoro meštana, jedan od njih je imao povrede od krhotina.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je preko Telegrama da je jedan deo rakete oštetio zgradu u izgradnji, što je izazvalo požar koji je brzo ugašen, dok see drugi deo projektila srušio na travnjak.

Šef vojne oblasti regiona Kijev Ruslan Kravčenko rekao je da nije konstatovan nikakav udar na kritičnu infrastrukturu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijevafoto: AP/Andrew Kravchenko, AP/Efrem Lukatsky, Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

Ukrajinske vlasti optužuju Rusiju da sprema kampanju sistematskih udara na energetsku infrastrukturu zemlje "u sred zime", kao što je radila prošle godine.

Tokom prethodne zime milioni ljudi ostali su bez struje. Od tada je Kijev ojačao PVO sisteme zapadnim oružjem, ali i ocenjuje da mu je potrebno još oružja da zaštiti te oblasti.

Ukrajina je 11. novembra saopštila da je oborila raketu usmerena ka glavnom gradu, što je bio i znak da je kraj periodu od skoro dva meseca relativnog mira za Kijev.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track